Index Vakbarát Hírportál

Megviseli a forintot Brüsszel és Budapest drámai vitája

2023. július 23., vasárnap 06:14

Jól indította a hetet a forint, hétfőn az euróval szemben a 373-as szint alá is benézett. A hét közepére azonban elfogyott a magyar fizetőeszköz lendülete, és péntek délutánra már a 380-as szint közelébe gyengült. Szakértők szerint ebben szerepe volt az Erasmus-forrásokkal kapcsolatos negatív híreknek is, hiszen jelezheti az EU-val kapcsolatos viták ismételt fellobbanását. Pozitívan teljesítettek a főbb európai tőzsdék, a magyar BUX-index szárnyalt. A gáz és az olaj is drágult. Heti tőzsdei összefoglalónk.

Hétfőn a forint erősen indította a hetet, az euróval szemben a 373-as, a dollárral szemben a 333-as szint alatt is járt. A hét közepére azonban elfogyott a magyar deviza lendülete, szerda délutánra az euróval szemben kora este 377,40 körül mozgott, csütörtök reggel pedig 379-ig gyengült.

A FORINTRA GYENGÍTŐEN HATNAK AZ ERASMUS-FORRÁSOK FELSZABADÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS NEGATÍV HÍREK, ILLETVE A MAGYAR EU-S VÉTÓJOGGAL KAPCSOLATOS NEGATÍV TERVEK IS

– világított rá az Indexnek Horváth András, hozzátéve, hogy bár ezek érdemi döntéseket nem jelentenek, de jelezhetik az EU-val kapcsolatos viták ismételt fellobbanását.

Az MBH Bank vezető elemzője szerint a kissé látványosabb gyengülést okozhatta, hogy a forintot a dollár fordulata mellett a hazai eszközökkel kapcsolatos befektetői hangulat sem támogatta. A szakértő hozzátette, hogy ezen felül érdemi fundamentális hír nem érkezett a forint kapcsán a héten, így inkább annak lehetünk szemtanúi, hogy a régió egyik legváltozékonyabb devizájaként a hazai fizetőeszköz továbbra is érdemi volatilitást produkál. Szombaton 13 óra magasságában 379,48 forintot ért egy euró.

A dollárral szemben is gyengült

Hétfőn még a 333-as szint alatt is járt a forint a dollárral szemben, azonban a hét közepén megtört a magyar deviza lendülete, a hét végére pedig már a 340-es szint fölé gyengült.

A keddi egyesült államokbeli kiskereskedelmi adatok nyomán a dollár visszafordult az euróval szemben a 15 havi mélypontjáról, ennek lehetett némi hatása az árfolyamra

– állapították meg elemzők az Indexnek. Összességében a hosszabb távú trendeket érdemes nézni, ami alapján az árfolyam a tavalyi hullámvasúthoz képest idén eddig meglehetősen stabilnak bizonyult.

Pozitívan teljesítettek az európai tőzsdék

Nagyot meneteltek a főbb európai tőzsdék a héten:

Szárnyalt a BUX-index

A BUX-index 2,99 százalékos erősödéssel végezte a heti kereskedést, ezzel lekövette a főbb európai tőzsdék figyelemreméltó teljesítményét. A magyar blue chipek vegyesen teljesítettek:

A Mol ügyvezető igazgatója: Fontos az atomenergia

Kulcskérdés az atomenergia, az egy forrásra építő zöldátállással zsákutcába fordulunk – mondta Tusványoson Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója.

Az orosz gáz, illetve olaj nélkül a jelenleginél is nehezebb lenne a megélhetés Magyarországon, ami további életszínvonal-csökkenést eredményezne

– mutatott rá az olajipari cég vezetője, kiemelve, hogy a megfelelő infrastruktúra pedig kulcskérdés, hiszen hiába érkezik hozzánk energia, ha nincsenek meg azok a megfelelő rendszerek, amiken keresztül feldolgozni, tárolni tudjuk őket. Egy olyan beszerzési hálózat kiépítését szorgalmazza, amely jelenleg nincs meg.

A gáz és az olaj is drágult

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, augusztusi határidőre megawattóránként 25,66 eurón állt hétfő délután 15 óra 30 perc körül. A gáz ára 27,41 euróra emelkedett péntek délután 18 óra környékére. 

A gázár három hónapja 41,30 eurón, egy éve 123,62 eurón zárt.  Tavaly augusztusban rekordszinten, 346,52 eurón is jegyezték.

Az északi-tengeri Brent olaj ára a hétfő reggeli, hordónkénti 79,01 dollárról péntek délutánra 80,58 dollárra emelkedett.

Latin-Amerika mint új olajnagyhatalom

Guyana újjáéleszti a latin-amerikai olajtermelést. A Nemzetközi Energiaügynökség legújabb jelentése szerint a globális kitermelés napi 5,8 millió hordóval fog növekedni 2028-ig.

A BŐVÜLŐ KÍNÁLAT MINTEGY NEGYEDE LATIN-AMERIKÁBÓL ÉRKEZIK, AMI ÉVTIZEDES CSÖKKENŐ TENDENCIÁT FORDÍT MEG A RÉGIÓBAN.

Ezen belül Argentína, Brazília és Guyana kitermelése növekedni fog, és mindenhol máshol visszaesés várható. Globálisan az olaj iránti kereslet a következő évtizedben tetőzik. Noha az energiaátállás során továbbra is olajra lesz szükség, olcsón és alacsony szén-dioxid-kibocsátással kell előállítani, hogy versenyképes maradjon. Brazília és Guyana valószínűleg többet profitál, mint a legtöbb exportőr.

A jövő hét főbb hazai gazdasági eseményei:

(Borítókép: Index)

Rovatok