Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton lépett: élesítette a csodafegyverét, holnap indul az összecsapás

2023. július 31., hétfő 13:23

A kormány úgy vezeti ki a másfél éve működő élelmiszerárstopot, hogy az érintett termékkörökre a kötelező akciózás kiterjed – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium annak vonatkozásában, hogy augusztus 1-től 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke. A tárca listába szedte, hogy pontosan mely termékek lesznek érintettek.

A közleményben kiemelik, hogy „a kormány folytatja az inflációcsökkentő intézkedéseket. Augusztus 1-jétől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke, bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is. Az intézkedés egyszerre védi a családokat és a nyugdíjasokat a háború és szankciók miatt megemelkedett élelmiszeráraktól, valamint hozzájárul, hogy tovább csökkentsük a szankciós inflációt” – írják.

Az élelmiszerek kötelező árakciózása június 1-jén elindult.

Nagy Márton minisztériuma arra is kitért, szerintük az intézkedés eredményes: az élelmiszerárak csökkentek, a bolthálózatok sorra jelentik be az újabb kedvezményeket, az akciózás is hozzájárul az infláció csökkentéséhez. Úgy fogalmaznak, hogy a kormány az árverseny további fokozása érdekében arról döntött, hogy augusztus 1-től másfélszeresére – 10 százalékról legalább 15 százalékra – emeli a kötelező bolti akciózás mértékét. Emellett „a kormány úgy vezeti ki a másfél éve működő élelmiszerárstopot, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed”.

Itt a hivatalos lista!

Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók. A kötelező akciózás az alábbi termékkategóriákra terjed ki jelenleg is:

Ugyanakkor augusztustól a kötelező akciózás az alábbi termékfajtákkal egészül ki:

Végezetül a tárca közleményében arra is emlékeztet, hogy a kormány döntése értelmében tehát a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – legalább 15 százalékra emelkedik.

Másrészt a kötelező akciózási szabályok kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. Ráadásul átmenetileg a fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár.

Majd úgy zárják, hogy a kormány a kötelező akciózással és az online árfigyelő rendszerrel elérte, hogy kíméletlen árverseny alakult ki, az élelmiszerárak drasztikusan csökkennek, így az infláció már év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet.

Rovatok