Index Vakbarát Hírportál

Itt a nagy fordulat a ferihegyi repülőtéren, már nem csak a repülők szárnyalnak

2023. július 31., hétfő 14:53

Meghaladta a 6,68 milliót az utasok száma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az első fél évben, ez 26,6 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban, és több, mint 2021-ben egész évben – tájékoztatott erről a Budapest Airport.

A repülőteret üzemeltető társaság közleménye szerint az eddig mért teljes éves utasszám így már csak 9,4 százalékkal marad el a 2019-es rekordévben regisztrált adattól, túlszárnyalva a korábbi várakozásokat. Majd hozzátették:

a június már a negyedik egymás utáni hónap volt, amikor a repülőtér forgalma meghaladta az egymillió főt.

Az év eleji átmeneti globális lassulás után a cargo tavasztól újra növekedésnek indult, így a Budapest Airporton megforduló árumennyiség az első fél évben 91 452 tonna volt, vagyis az éves 200 ezer tonnás álomhatár elérése elérhetőnek tűnik a közeli jövőben.

Majd a közleményben kiemelték: az elmúlt négy és fél év több mint százmilliárd forint értékű fejlesztéssorozatának eredményeképpen az idei első fél évben számos elismerést kapott a Budapest Airport és a teljes repülőtéri közösség.

Négycsillagos a minősítés

Ezek között említették, hogy március elején a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) a budapesti légikikötőnek ítélte oda a legjobb európai repülőtér díját a 15–25 milliós utasforgalmat bonyolító repülőterek közül.

Március közepén a ferihegyi repülőtér egymás után tizedszer nyerte el a Skytrax nemzetközi légi közlekedési kutatási szervezet „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét.

A szervezet emellett háromnapos auditja után négycsillagosra emelte a légikikötő minősítését.

Áprilisban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a kontinens légikikötői közül elsőként megszerezte a nemzetközi WELL Health-Safety Rating minősítést, amely igazolja, minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy az utasok és a személyzet biztonságát és egészségét garantálják – összegezte az MTI.

Rovatok