Index Vakbarát Hírportál

Eddig csak suttogták, már hivatalos: nagy lépésre szánta el magát a MET Csoport

2023. július 31., hétfő 15:45

Tovább bővíti zöld portfólióját a MET Csoport, és belép a német megújuló piacra is. A svájci központú energiavállalat 100 százalékos részesedést szerzett egy észak-németországi naperőműprojektben – jelentette be a vállalat.

Lezárult az adásvételi tranzakció, amelynek révén a MET Csoport 100 százalékos tulajdonrészt szerzett az Emeren Germany által fejlesztett Kentzlin fotovoltaikus projektben.

A naperőmű beépített kapacitása 11,5 MWp, az éves energiatermelése pedig 13 gigawattóra lesz.

ez 3600 németországi háztartás átlagos éves fogyasztásának felel meg.

A Mecklenburg–Nyugat-Pomeránia tartományban lévő projekt július közepén elérte az építésre kész állapotot. A naperőmű a tervek szerint 2024 második felében kezdi meg a kereskedelmi termelést. A MET Csoport a német földgáz- és villamosenergia-piacnak már eddig is aktív szereplője volt.

Az elmúlt években 3,4 terawattórás földgáztárolót vásárolt, LNG-visszagázosító kapacitást kötött le, helyi leányvállalatot alapított, és egyre növekvő mennyiségben lát el energiával önkormányzati szolgáltatókat, ipari és kereskedelmi ügyfeleket, illetve immár lakossági fogyasztókat is. 

Christian Hürlimann, a MET Csoport megújulókért felelős vezérigazgatója elmondta: 

A Kentzlin projekt jól illeszkedik a MET stratégiai elképzelésébe, amelynek része a belépés a rendkívül kompetitív német megújuló piacra. Emellett továbbra is cél az európai megújuló portfólió folyamatos bővítése, elsősorban Nyugat-Európában.

Ezzel a lépéssel még tovább bővült a cégcsoport tevékenységi köre Németországban. A MET Csoport megújuló energiaforrásokra vonatkozó bővítési stratégiájának célja, hogy portfóliója 2026-ra elérje a 2 gigawattóra beépített kapacitást, és ezáltal a vállalat aktív szerepet játsszon az európai energiaátmenetben. 

A MET tavaly négy országban is belépett a megújuló piacra: Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában.

Az Index a  közelmúltban  interjút készített Lakatos Benjaminnal, a MET Csoport elnök-vezérigazgatójával, ezt az alábbi linken lehet elérni.

Érett már ez a lépés

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt; a kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra volt, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket.

Rovatok