Index Vakbarát Hírportál

Magyar vállalatokat is érinthet az EU legújabb döntése

2023. augusztus 1., kedd 07:53

Az Európai Bizottság hétfőn véglegesítette az európai vállalatokra vonatkozó fenntarthatósági jelentéstételi szabályokat (ESG), annak ellenére, hogy a befektetők aggályai szerint a szabályok túl nagy mérlegelési jogkört biztosítanak a vállalatoknak a jelentéstétel tekintetében.

A 2024-ben hatályba lépő új fenntarthatósági szabványok előírják az Európában jegyzett vállalatok számára, hogy rendszeresen beszámoljanak az éghajlati és egyéb ESG-kockázatokról és hatásokról, valamint arról, hogy ezek hogyan befolyásolják a vállalatok pénzügyi működését. Több tízezer európai vállalatnak kell teljesíteni az új követelményeket – írja a Bloomberg.

A szabályok júniusi előterjesztésekor egy befektetőkből, vagyonkezelőkből és bankárokból álló koalíció felszólította az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg újra azokat a változtatásokat, amelyek ahelyett, hogy kötelezővé tennék a jelentéstételt, a vállalatok számára lehetővé tennék annak eldöntését, hogy az egyes ESG-kérdések elég lényegesek-e az üzleti tevékenységük szempontjából.

A bizottság szerint nincs ok az aggodalomra

A koalíció tagjai arra figyelmeztettek, hogy ez korlátozná a befektetők hozzáférését azokhoz az információkhoz, amik ismerete elengedhetetlen a befektetési döntések meghozatalakor, hívja fel a figyelmet a Pensions & Investments.

Az Európai Bizottság közleményében úgy fogalmazott, hogy a végleges szabályok nem terhelik túlságosan a vállalatokat, ugyanakkor a befektetők rendelkezésére bocsátják a vállalatok fenntarthatósági hatásának megértéséhez szükséges információkat.

Az Európai Parlamentnek és a tanácsnak két hónap áll majd rendelkezésére, hogy felülvizsgálja az új szabályokat, amelyek egyes vállalatok esetében bevezetik a biológiai sokféleséggel és az emberi jogokkal összefüggő jelentéstételi követelményeket.

Rovatok