Index Vakbarát Hírportál

Élesedett a kormány válasza a földbe állt hitelezésre

2023. augusztus 1., kedd 12:47

Augusztustól duplájára emelkedik a Széchenyi Kártya beruházási hiteltípusainak maximális összege – ismertette Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár. A program 2002 óta segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások aktuális finanszírozási szükségleteinek kielégítését.

A kkv-szektor további megerősítése érdekében a kormány újabb támogatásról döntött: augusztus 1-től duplájára, azaz 500 millió forintról 1 milliárd forintra emeli a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ (és az annak részét képező, agrárcélú Széchenyi Beruházási Hitel) maximális hitelösszegét, valamint szintén duplájára, 200 millió forintról 400 millió forintra emeli a Széchenyi Lízingkonstrukcióban igényelhető maximális összeg nagyságát – tájékoztatott erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Vidéken is népszerű

A közleményben a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár kiemelte: a beruházási hitelösszeg megduplázása rendkívül kedvező hír a beruházni és fejleszteni kívánó kkv-k számára.

A megemelt hitelösszeg ugyanis további, a versenyképességet növelő beruházások előtt nyitja meg az utat, és tovább segíti a zöldgazdaságra történő átállást.

Az államtitkár azt is hozzátette, a Széchenyi Kártya Program – a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal együtt – jelentős mértékben, 1,2 százalékponttal járul hozzá a gazdasági növekedéshez és a munkahelyek megőrzéséhez.

A Széchenyi Kártya Program a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára. Az idei év elején elindult Széchenyi Kártya MAX+ Program keretében július 31-ig közel 30 ezer kérelem került befogadásra, mintegy 1200 milliárd forint értékben, amelyből már 600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött ügyletek állománya.

Több mint 600 ezren

A tárca közleménye szerint a Széchenyi Kártya Program MAX+ termékei vonatkozásában a legnépszerűbb termékek az azonnali likviditást biztosító termékek, amelyek a hitelállomány közel háromnegyedét teszik ki. A kkv-k körében kedvelt továbbá a Széchenyi Lízing konstrukció, amely az állomány közel kétötödét teszi ki.

A hosszabb távú finanszírozási célokat szolgáló termékek, mint a Széchenyi Beruházási Hitel és az annak részeként működő, agrárcélú Széchenyi Beruházási Hitel pedig a befogadott állomány közel 5 százalékát teszik ki.

A program termékeinek 51 százaléka a legsérülékenyebb, mikrovállalkozásokhoz, 39 százaléka a kis- és 10 százaléka a közepes méretű vállalkozásokhoz jutott el.

Lóga Máté emlékeztetett, hogy a Széchenyi Kártya Program 2002 óta, tehát több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások aktuális finanszírozási szükségleteinek kielégítését. A program keretében befogadott ügyletek száma mára már átlépte a 600 ezret, a szerződött ügyletek száma pedig meghaladta a 460 ezret.

Rovatok