Index Vakbarát Hírportál

Újabb fázis következik a rezsicsökkentésben, még Németh Szilárd is megszólalt

2023. augusztus 1., kedd 13:23

Nincs változás a rezsicsökkentés tavaly nyár óta fennálló rendszerében, így idén augusztus 1-jétől újabb egyéves időszakra továbbra is változatlan feltételekkel biztosítja az MVM a lakossági ügyfeleinek a rezsicsökkentett energiát – közölte kedden az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

A vállalat tájékoztatása szerint a vonatkozó kormányrendelet éves szinten határozta meg a kedvezményes, rezsicsökkentett áron igénybe vehető energiamennyiséget. A kedvezményes év leteltével ugyanakkor

augusztus 1-től 2024. július 31-ig továbbra is kedvezményes árszabás szerint biztosítja az energiaszolgáltatást lakossági ügyfelei számára.

A kedvezményes mennyiség a villamos energia esetében évi 2523 kilowattóra, földgáz esetében pedig évi 63 645 megajoule, azaz legalább 1729 köbméter felhasználási helyenként. Az éves kedvezménykeret az adott kedvezményes évben használható fel – tették hozzá. Az MVM az új kedvezményes időszak kezdetén, augusztus 1. és 5. között lehetőséget biztosít a diktálásra, amelyet elektronikus csatornáin (telefon, mobilapp, online ügyfélszolgálat) tudnak az ügyfelek a legkényelmesebben megtenni.

A fenti időszakban diktált vagy diktálás hiányában becsült mérőállás legkésőbb a soron következő éves elszámolószámlán jelenik majd meg.

Nem szükséges diktálnia azoknak, akiknek az éves fogyasztása a kedvezményes mennyiség alatt van, és azoknak sem, akiknek amúgy is ekkor van diktálása vagy leolvasása. A rendelkezésre álló statisztikák szerint az ügyfelek több mint háromnegyedének éves fogyasztása belefér a kedvezményes keretbe – közölte az MVM.

Németh Szilárd: Marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár

„A kormány úgy döntött, hogy az augusztustól kezdődő rezsiévben is marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár a magyar családok számára” – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd leszögezte, az ehhez szükséges forrás 2024-ben rendelkezésre áll, összegezte a Magyar Nemzet.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően minden magyar család, amely az átlagfogyasztás mértékéig fogyaszt energiát, 181 ezer forintot tud megspórolni havonta.

Németh Szilárd hozzátette: egy évvel ezelőtt döntött arról a kormány, hogy – a háborúra és az elhibázott brüsszeli szankciós politikára válaszul – mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

Majd ismertette, ez a gáz esetében 1729 köbméter/év, az áram esetében 2523 kilowattóra/év. „Az áram esetében a háztartások 78 százaléka, a gáz esetében pedig a háztartások 85 százaléka esik ebbe a kategóriába” – tette hozzá a kormánybiztos.

Rovatok