Index Vakbarát Hírportál

A vártnál lényegesen jobban nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban júliusban

2023. augusztus 2., szerda 19:33

Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásoknál jóval jelentősebben bővült a foglalkoztatottak száma júliusban − derült ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett adataiból.

A humánerőforrás-gazdálkodási, bérgazdálkodási és adózási szolgáltatásokat nyújtó intézet (Automatic Data Processing/ADP Research Institute) honlapján szereplő kimutatás szerint 324 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma a múlt hónapban. Piaci elemzők jóval kisebb, 189 ezres növekedést vártak júliusra a júniusi 455 ezer után − közölte az MTI.

Az amerikai gazdaság a vártnál jobban teljesít, és az egészséges munkaerőpiac továbbra is támogatja a magánfogyasztást. Még mindig lassul a fizetések növekedése anélkül, hogy széles körű állásvesztést okozna – fogalmazott Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

Júliusban a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatoknál 237 ezerrel nőtt, az 50–499 fős középvállalatoknál 138 ezerrel bővült, az 500 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatoknál pedig 67 ezerrel csökkent a munkahelyek száma. Az állásukban maradók éves fizetésének növekedése az előző havi 6,4 százalékról 6,2 százalékra, 2021 novembere óta nem látott szintre mérséklődött.

A mezőgazdaság kivételével a gazdaság egészére vonatkozó júliusi amerikai foglalkoztatási adatot pénteken hozzák nyilvánosságra. A szakértők 200 ezres növekedést várnak a júniusi 209 ezres emelkedés után. A munkanélküliségi ráta a szakértők szerint a júniusban mért 3,6 százalék marad júliusban is.

Rovatok