Index Vakbarát Hírportál

Olyan lejtőre került a forint, ahol már hónapok óta nem láttuk

2023. augusztus 3., csütörtök 10:55

Csúszik vissza a forint a 390-es szintről csütörtök délelőtt. A magyar deviza gyengülése mögött több tényező is meghúzódhat.

Csütörtök délelőtt több hónapja nem látott szintre esett vissza a magyar deviza, a 391-es szint fölé gyengült az euróval szemben. Legutóbb március 21-én láttuk ezen a szinten a magyar fizetőeszközt.

A mostani 390-es szint fölé gyengülésben az amerikai bejelentés a vízumkiadás korlátozásáról játszott jelentős szerepet. Az ilyen jellegű bejelentésekre, amelyek az országok közötti súrlódásokat mutatják, a befektetők jellemzően pozícióik zárásával, forinteszközeik eladásával reagálnak, amely a forint gyengülését eredményezi

– magyarázta korábban az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet vezető elemzője szerint a bejelentés kedvezőtlen helyzetben érte a forintot. Csütörtök délelőtt 10 óra 30 perckor 391,72 forintot ért egy euró.

Az amerikai bejelentéseket figyeli a piac

A múlt heti monetáris dömping után a héten a KSH publikál több makroadatot. Ezek közül a pénteki ipari és kiskereskedelmi adatoknak lehet hatása, mivel azok fontos képet mutatnak a gazdaság állapotát illetően.

EMELLETT BEJELENTÉSEK – MINT AZt LÁTHATTUK A VÍZUMKORLÁTOZÁSsal kapcsolatban –, VALAMINT A PIACI HANGULAT ÁLTALÁNOS VÁLTOZÁSA is MOZGATHATJa AZ ÁRFOLYAMOT A HÉTEN

– világított rá Molnár Dániel, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok statisztikai hivatala által pénteken közölt júliusi foglalkoztatási adatoknak lehet még hatása, amely a Fed jövőbeli kamatpályája szempontjából tartalmaz releváns információt.

Egy kedvezőtlen júliusi adat nyomán felerősödhetnek azon várakozások, hogy a Fed szüneteltetheti vagy akár le is zárhatja szeptemberben a kamatemelési ciklusát, ami pedig a dollár gyengítésén keresztül erősítheti az árfolyamot.

(Borítókép: Index)

Rovatok