Index Vakbarát Hírportál

Vadul cserélik az árcímkéket a boltokban, nem győzik lekerekíteni a számokat

2023. augusztus 3., csütörtök 17:28

Naponta esnek egymásnak áraikkal a multik az Árfigyelőben – árulta el az Index megkeresésére Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke. A versenyhivatal vezetője szerint az Árfigyelő az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat, és a korábban hatósági áras termékek közül csak a cukor ára emelkedett. A hazai élelmiszer-infláció még mindig magas, viszont csökkenő tendenciát mutat.

Mint ismert, Magyarország az uniós mezőnyben megnyerte a nem túl hízelgő inflációs trófeát, hazánkban a legmagasabb a pénzromlás mértéke. A kormány különböző intézkedésekkel megcélozta az infláció letörését, először árstopokkal, majd kötelező akciózással és legújabban az online árfigyelő rendszerrel

A rekorder magyar inflációhoz jelentősen hozzájárult az élelmiszer-infláció, amely ugyan a januári 44 százalékról júniusra 29,3 százalékra olvadt, azonban még így is rendkívül magas. A kormány augusztus elsején levette az élelmiszerár-sapkát, miközben több intézkedéssel is tompította az árnövelő hatást: a kötelező akciózás mértékének 15 százalékra történő emelése, az akciózás árképzésének megváltoztatása, illetve az online árfigyelő rendszer.

Számos termék ára csökkenni fog, amikor a piaci árak érvényesülnek. A megnövelt, 15 százalékos kötelező akciózással még olcsóbbá is válhatnak a most még ársapkás termékek az intézkedés kivezetése után

– jelezte előre korábban Suppan Gergely, rámutatva, hogy ilyen termék lehet például a csirkemell. Az MBH Bank vezető elemzőjének állítása beigazolódott, az Árfigyelő csütörtöki adatai alapján csak a cukor drágult a korábban árstopos termékek közül, ám ennek is inkább világpiaci okai vannak a versenyhivatal szerint.

 Ársapkás termékek  Hatósági ár (Ft)  Ár (Ft) 2023. 08. 03-án  Változás (%)
 2,8 százalékos UHT-tej (l)  274 205  -25 
 Napraforgó-étolaj 700  419  -40 
 Búzafinomliszt 290  139  -52 
 Sertéscomb 1400  1299  -7 
 Csirkemell 1499  1399  -7 
 Tojás 73  45  -38 
 Burgonya 352  258  -27 
 Kristálycukor 261  395  +51 

A hatósági áras oszlopban a 2021.10.15-én, illetve 2022.09.30-án alkalmazott hatósági ár látható. Mellette eggyel jobbra pedig az Árfigyelőben 2023. augusztus 3-án szereplő legkisebb árak. A táblázatban a legalacsonyabb fellelhető árak szerepelnek, azonban az egyes üzletek más áron kínálják az egyes tételeket, így érdemes skálán is bemutatni a termékek árát:

A kristálycukor árának növekedéséről a versenyhivatal közölte: a FAO adatai szerint közel 18 százalékkal nőtt a cukor világpiaci ára áprilisban, a márciusi árszinthez képest.

Az Árfigyelőben tetten érhető árcsökkenésről Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta, hogy „naponta esnek egymásnak a multik az áraikkal az Árfigyelőben. 

A kötelező akciók és az Árfigyelő tiszta vizet önt a pohárba. A multik jóval a 2021. októberi rögzített ár alatt versenyeznek a hatósági áras termékekkel. Nagyot zuhant a liszt, az étolaj és a 2,8-as UHT-tej. A sertéscomb és a csirkemell sem drágult. Esik a tojás és a burgonya ára

– fejtette ki az Index érdeklődésére a GVH elnöke, hozzátéve, hogy az Árfigyelő az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat, ezzel pedig rásegít a kormányzati intézkedésekre.

Az összes nagy láncnál mennyiségi korlátozást vezetnek be a volt árstopos alapvető élelmiszerekre – derült ki a napi.hu cikkéből. A portál megkérdezte a kereskedőket, és szétnézett a boltokban, valamint a webshopokban is.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok