Index Vakbarát Hírportál

Magyarország szigorítja a mézjelölési szabályokat

2023. augusztus 3., csütörtök 15:43

Évek óta szorgalmazza Magyarország a mézjelölésekre vonatkozó uniós előírások szigorítását, ugyanis hatalmas kárt okoz a régiós termelőknek, hogy a piacot harmadik országból származó, kétes eredetű termékek árasztják el. A folyamat lassúsága miatt Magyarország nemzeti hatáskörben szigorítja a hazai szabályozást: augusztus 11-től a mézkeverékek valamennyi származási országát fel kell tüntetni – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

„Óriási értékesítési problémát jelent a magyar méhészek számára az EU-n kívüli, harmadik országokból származó, sokszor azonban kétes eredetű méz által okozott tisztességtelen piaci verseny azon az uniós piacon, ahova hagyományosan a méztermelésünk 80 százalékát exportáljuk″ – közölte Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleménye szerint.

A tárcavezető kiemelte: a mézek jelölését közösségi szinten a mézről szóló tanácsi irányelv szabályozza. Eszerint a címkén jelezni kell azon származási országot, ahol a mézet begyűjtötték.

A több országból származó mézkeverék esetében azonban nem kötelező a származási országok feltüntetése, elég azt jelölni, hogy EU-országokból, EU-n kívüli országokból vagy éppen EU-országokból és EU-n kívüli országokból származó a mézkeverék.

„Ezt a jelölési módot az elmúlt évek tapasztalatai alapján a valós származási ország elfedése céljából alkalmazzák, mivel az egyre tudatosabb vásárlók már érzékennyé váltak az élelmiszer származási országának megbízhatóságára.

Nem véletlen, hogy Magyarországgal együtt az idei év januárjában már húsz tagállam közösen kérte a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó uniós előírások szigorítását” – fejtette ki a tárcavezető. 

Nem lehet itthon kétes eredetű mézet eladni

Hangsúlyozta, mivel az uniós irányelv felülvizsgálata jelenleg is zajlik, az Agrárminisztérium – a szükséges európai uniós jóváhagyási eljárás után – úgy módosította a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozását, hogy a mézkeverékek esetén is valamennyi származási országot fel kell tüntetni, a felhasznált mézek tömege szerint csökkenő sorrendben.

Az új rendelkezések augusztus 11-én lépnek hatályba, ettől az időponttól számítva hat hónapos átmeneti időszak kezdődik, amelynek tartama alatt forgalomba hozhatók és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók a korábbi szabályok szerint címkézett mézek.

„Ezt követően minden hazai forgalomban lévő mézkeverékre a szigorúbb szabályok vonatkoznak” – húzta alá a miniszter.

Nagy István hozzátette: a most hatályba lépő intézkedéssel érvényesül a fogyasztók tisztességes tájékoztatáshoz való joga, az egyre tudatosabb magyar fogyasztók számára pedig egyértelmű lesz, melyek a megbízható, kiváló minőségű magyar termékek a mézpiacon.

Az uniós szigorítást továbbra is sürgetik

Ez növeli a hazai termelésű méz fogyasztását és segíti a magyar méztermelőket. Mint mondta, a magyar méhészet szempontjából központi jelentőségű mézexport pozíciójának visszaállítása, az európai méhészet és méztermelés megtartása érdekében ugyanakkor elengedhetetlen a mézjelölési szabályok uniós szintű szigorítása, ezért az agrártárca az ügyben szövetséges országokkal együtt továbbra is sürgeti az uniós irányelv mielőbbi felülvizsgálatát és módosítását.

A fogyasztóknak joga van tudni, hogy az általuk megvásárolni kívánt mézkeverékben kínai, ukrán vagy éppen magyar méz van

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, az uniós mézpiac megtisztításának szorgalmazása mellett az Agrárminisztérium kiemelt segítséget nyújt a méhészet számára a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó támogatási időszakában, valamint a nemzeti támogatási rendszerben egyaránt – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

(Borítókép: Sergei Gapon / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok