Index Vakbarát Hírportál

A napelemes mérföldkövek nyara az idei

2023. augusztus 4., péntek 11:27

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken közölte, az előzetes adatok szerint augusztusra meghaladta a 2000 megawattot a háztartási méretű naperőművek beépített kapacitása. Az ipari létesítményeknél is példátlanul gyors ütemű előrehaladásnak köszönhetően már mostanra megdőlt az éves fotovoltaikus bővülés tavalyi rekordja.

A tárca közleménye szerint az energiaszuverenitást erősítő gyarapodás árnyoldala, hogy fokozza a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozatlanságát. Az ellátásbiztonság megőrzése érdekében hálózatfejlesztési munkacsoport működik az Energiaügyi Minisztérium irányításával.

A magyarországi napelemes teljesítmény lendületes bővülése hónapról hónapra újabb mérföldkövek elérésében érhető tetten. Júniusra a hazai ipari naperőművek beépített kapacitása múlta felül a 3000 megawattot.

Július elejére átlépte az 5000 megawattot a háztartási méretű rendszerekkel is számoló fotovoltaikus összteljesítmény.

Augusztusig az 50 kW alatti létesítmények összesített mutatója 2000 megawatt fölé nőtt. A korábbi várakozások alapján a háztartási méretű kiserőművek száma 2030-ra érhette volna el a 200 ezret. Az átviteli rendszerirányító Mavir adatösszesítése szerint a túlnyomórészt családoknál működő termelőegységek darabszáma már 2023 nyarán felülmúlja a 215 ezret.

A tárca tájékoztatása szerint 2022 rekordév volt a fotovoltaikus teljesítménybővülésben Magyarországon mintegy 1100 megawattos növekménnyel.

Idén mindössze hét hónap alatt a tavalyi egész éves gyarapodással felérő új kapacitás épült ki.

2023 így garantáltan minden korábbit jelentősen meghaladó csúcsot hoz majd a napelemek terjedésében.

A kormány az áramellátásban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A karbonsemleges termelés már jelenleg is képes arra, hogy a pillanatnyi fogyasztást tiszta, környezetkímélő módon, kizárólag belföldi forrásokból fedezze

– jelezte az EM.

Az időjárásfüggő megújulók örvendetes térnyerése komoly kihívás elé állítja a rendszerirányítót. A Mavir az idei első fél évben több negyedórában regisztrált 400 MW feletti mértékű kiegyenlítetlenséget, mint ahányszor ez a megelőző két évben összesen megtörtént.

Az állandósuló szabályozási kényszer kezelése, a megújuló többletkapacitások zavartalan bekapcsolása érdekében az Energiaügyi Minisztérium a szakmai szereplők bevonásával hálózatfejlesztési munkacsoportot működtet.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a bruttó végsőenergia-felhasználásban 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát. A bővüléshez a továbbiakban is a napenergia járul hozzá a legnagyobb mértékben.

Az összes beépített kapacitás az előzőleg tervezett szint kétszeresére, 12 gigawattra nőhet 2030-ig. Az időjárásfüggő energiahordozók beillesztését hálózatfejlesztéssel, az energiatárolói és kiegyensúlyozó képességek megerősítésével, a meteorológiai előrejelzések pontosságának javításával segíti elő az Energiaügyi Minisztérium.

Rovatok