Index Vakbarát Hírportál

A kormány leleplezte az árfigyelő rendszer számait és hatását

2023. augusztus 4., péntek 11:21

Júliusban átlagosan csaknem 8 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A tárca szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal július 1-jén indította el az online árfigyelő rendszert.

A tárca közleménye szerint az Árfigyelő az elmúlt hónap tapasztalatai alapján rendkívül hatékonynak bizonyult, kíméletlen versenyt generált az áruházláncok között, így jelentős részben ellensúlyozta az élelmiszerárstop kivezetésének hatásait.

Júliusban a 62 termékkategória termékeinek átlagárai átlagosan 7,7 százalékkal mérséklődtek.

Egy hónap leforgása alatt 53 termékkategóriában csökkentek az árak. Az élelmiszerárak csökkenésének júliusban 0,7 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve 2 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatása lehetett a Központi Statisztikai Hivatal inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve – a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számításai szerint.

Megjöttek a részletek

Az elmúlt hónapban legnagyobb mértékben a spagetti ára esett vissza, közel 15 százalékkal. Több mint 14 százalékkal csökkentek a zöldségárak, ezen belül több zöldség (zöldpaprika, étkezési újburgonya, kelkáposzta, fokhagyma, paradicsom, karfiol) ára 20 százalék körüli vagy azt meghaladó mértékben.

A gyümölcsök ára több mint 7 százalékkal mérséklődött, de például az alma és a narancs 20 százalékkal lett olcsóbb.

A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek árai átlagosan 10 százalékkal mentek lejjebb július végére az Árfigyelő indulásától számítva. A húsok közül leginkább a pulykamell ára csökkent, csaknem 11 százalékkal, míg a csirkeszárny ára több mint 6 százalékkal mérséklődött.

A tárca arra is kitért, hogy az árak csökkenését a kormányzat által június 1-jétől elindított kötelező akciózás is támogatta, amelynek mértékét a kormány augusztus 1-től 15 százalékra emelte. Úgy vélik, hogy az árstop kivezetésének minimális hatása volt: az elmúlt egy hét során mindössze 0,7 százalékkal emelkedtek az online platformra kötelezően szolgáltatandó 62 termékkategória termékeinek átlagárai.

Az árak emelkedése a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően tehát mérsékelt volt, ugyanis 32 termékkategóriában tovább mérséklődtek az átlagárak az elmúlt egy hét folyamán is: leginkább a tojás, a finomliszt, a zöldpaprika és a karfiol árai csökkentek.

A minisztérium azt is hozzátette: ráadásul a legkedvezőbb árakat nézve a hatósági árhoz képest a liszt ára 52 százalékkal, a napraforgó-étolaj ára 40 százalékkal, a tojás ára 38 százalékkal, a burgonya ára 27 százalékkal lett alacsonyabb.

A platformnak az elindulása óta több mint 910 ezer látogatója volt, és összesen közel 63 millió letöltés történt az oldalon.

A szabadszavas keresések száma megközelíti a 385 ezret, mely során a látogatók júliusban leggyakrabban a tej, csirkemell, sajt, vaj és tejföl szavakra kerestek, míg augusztus elején az árstopok kivezetését követően a cukor, a csirkemell, a tej, a liszt és az olaj szavakra történt a legtöbb keresés.

„Az Árfigyelő hozzájárul a családok megvédéséhez, hiszen elkezdte letörni az élelmiszerárakat, a multikat árcsökkentésre kényszeríti, így jelentősen segíti az infláció egy számjegyűre csökkentését” – zárja az adatok értékelését a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

(Borítókép: Németh Kata / Index)

Rovatok