Index Vakbarát Hírportál

Szörnyen borúlátóak a magyar vállalkozások

2023. augusztus 4., péntek 06:19

A vállalkozások fele azzal számol, hogy a földgáz és az áram jövőre is drágul, az üzemanyagok árának emelkedésére 60 százalékuk számít – közölte az MTI-vel a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A csütörtökön közzétett felmérés szerint a válaszolók háromnegyede előnytelennek tartja az energiabeszerzési szerződését, amelyet jellemzően egy évre kötnek, többségében fix árra.

Az elégedetlenség oka, hogy a szerződésben magasabb árat rögzítettek, mint a jelenlegi tőzsdepiaci ár.

A drágulás a visszajelzések alapján jelentős teher a vállalkozások számára, 16 százaléknak a működését is ellehetetlenítik az emelkedő energiaköltségek – írta a BKIK. Hozzátették, hogy a kiadásokat a fogyasztás csökkentésével és energiahatékonysági ráfordításokkal lehet mérsékelni, például napelemekkel, hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel.

A BKIK kezdeményezésére ezért a főváros több kerülete pályázati programokkal támogat energetikai korszerűsítéseket.

Saját tapasztalataik is igazolják, hogy a hosszú távú beruházások előnyhöz juttatják a vállalkozásokat, a BKIK együttműködik a kerületi önkormányzatokkal a helyi támogatások megszervezésében – olvasható a közleményben.

A BKIK felmérése május 12. és július 8. között készült 221 vállalkozás részvételével, amelyek 70 százaléka 200 millió forint alatti, 10 százaléka 1 milliárd forint feletti árbevételt ért el.

Rovatok