Index Vakbarát Hírportál

Hihetetlen erővel tuningolja fel életünket az AI

2023. augusztus 6., vasárnap 18:45

Hamarosan a magyarok génállományát böngészheti a mesterséges intelligencia (AI) – állítja egy hazánkban terjeszkedő biotechnológiai vállalat, a GenePlanet. A virtuális asszisztenstől azt várják, hogy a betegségek korai felismerésén túl számottevően enyhíti az orvosok túlterheltségét is. Lassan felsorolni is nehéz, milyen módokon teheti hatékonyabbá az egészségügyet a fehérköpenyeseink keze alá dolgozó technológia.

A mesterséges intelligencia az egészségügyi rendszereket okosabbá teszi, a fejlettebb egészségügyi szolgáltatások pedig nagymértékben javíthatják az életszínvonalunkat.

Az AI nagy mennyiségű betegadat elemzése révén képes mintázatokat azonosítani, és azok alapján előrejelzéseket megfogalmazni, illetve bizonyos egészségügyi kockázatokat azonosítani

– jelezte az Indexnek Czeczeli Vivien. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) kutatója szerint nagy szerepe van a mesterséges intelligenciának a betegségek korai felismerésében, de ugyanúgy fontos a kezelési folyamat során, illetve a kutatás területén. A szakember számos példát hozott arra, hogy miként tuningolja fel az egészségügyet és így az életünket a mesterséges intelligencia.

Távolról írják fel a gyógyszereket

Czeczeli Vivien lapunknak kifejtette: a beteg kórelőzményei elmenthetők és könnyedén megoszthatók más orvosokkal szerte a világon, ahol szükség van rá. Hasonlóan a gyógyszerek felírása is történhet távolról, illetve olyan szakorvos által, aki esetlegesen az adott településen nem lenne elérhető. 

Korábban bemutattuk, hogy Tel-Avivban a Sourasky Medical Centerben a napi gyakorlat része a digitális innovációk alkalmazása: a betegfelvétel és -elbocsátás is arcfelismerő rendszerrel történik, a műtőkben használják a kiterjesztett virtuális valóságot, a 3D nyomtatást, a kórlapkészítést pedig mesterséges intelligenciával támogatják.

A robottechnológiák révén az invazív sebészeti beavatkozásokat precízebben képesek végrehajtani, és ennélfogva a műtét kockázatait és mellékhatásait minimalizálni lehet. A technológiák segítségével az orvosok sokkal precízebben képesek diagnosztizálni a betegségeket

– állapította meg lapunknak Czeczeli Vivien. A kutató példával szemléltette, miként segíthet az AI olyan komoly betegségek, mint a cukorbetegség kiszűrésében: „A diabétesz következtében kialakuló vakság megfelelő diagnózissal 90 százalékban megelőzhető. Úgynevezett teleretinális képalkotással retinális képek készíthetőek, melyeket a hozzáértő szakorvosok távolról is képesek elemezni, leegyszerűsítve ezzel a vizsgálati procedúrát és elősegítve a korai felismerés valószínűségét”.

Az AI egészségügyi alkalmazhatósága itt még nem áll meg:

Két radiológussal ér fel, és nem fárad el

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte, évente több mint 2,3 millió nőnél alakul ki a betegség. A szűrés javíthatja a prognózist, és csökkentheti a halálozást azáltal, hogy a mellrákot korábbi, jobban kezelhető stádiumban azonosítja.

Egy friss svéd kutatásban azt vizsgálták, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatékonysággal szűri ki az emlőrákot két radiológushoz képest. A felvételek felét két radiológus, míg a másik felét az AI segítségével értékelték.

A mesterséges intelligenciával támogatott szűrés során összesen 244 nőnél (a vizsgált nők 28 százalékánál) találtak rákos elváltozást, míg a radiológusok 203 nő esetében (25 százalékuknál). A mesterséges intelligencia emellett nem mutatott több hamis pozitív eredményt, mint emberi társai – ismertette a kutatás eredményeit a The Guardian.

Az orvosokra nehezedő nyomás csökkenne, és a betegek várakozási ideje is lerövidülne, ha a betegségek szűrésében használnák az AI-t

– világított rá a kutatást vezető Kristina Lång. A svédországi Lund Egyetem munkatársa hozzátette, hogy az AI-támogatott szűréshez is kell legalább egy emberi radiológus, de nagy előrelépést jelentene a korábbi kettőről. 

AI vizsgálja a magyar emberek génállományát

Hazánkban is terjednek a mesterséges intelligenciával kapcsolatos egészségügyi megoldások. A GenePlanet, egy génvizsgálati megoldásokra szakosodott, vezető biotechnológiai vállalat a SYNLAB Hungary Kft. partnereként genetikai szűrést tartalmazó új szolgáltatásokkal jelenik meg a magyar piacon. A GenePlanet a globális növekedése támogatására 20 millió eurós Series B tőkebevonást valósított meg a BlackPeak Capital és több más jelentős befektető közreműködésével – tudtuk meg a cég lapunkhoz eljuttatott bejelentéséből.  

Ez a tőkebevonás hozzájárul a GenePlanet azon ambiciózus céljához, hogy egy fejlett, nagy nyelvi modellből álló AI-rendszert fejlesszen ki

– írja kommünikéjében a vállalat, hozzátéve, hogy ez az innovatív platform lehetővé teszi majd az emberi génállomány kifinomultabb böngészését és értelmezését, ami nagyságrendi változást fog hozni a személyre szabott orvosi megoldások területén.

(Borítókép: Index)

Rovatok