Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Putyin számlája, mutatjuk, mennyit kell fizetniük az európai cégeknek

2023. augusztus 7., hétfő 14:59

Az európai vállalatok 100 milliárd eurót vesztettek az orosz piac elhagyása miatt, és ez az összesített szám nem tartalmazza a háború közvetett makrogazdasági hatásait, például a magasabb energiaköltségeket, a fegyverszállításokkal kapcsolatos kiadásokat és Ukrajna finanszírozását sem.

Hatszáz európai cégcsoport éves jelentéseinek és idei pénzügyi kimutatásainak áttekintése azt mutatja, hogy 176 vállalat eszközértékvesztést, árfolyamköltségeket és egyéb egyszeri kiadásokat számolt el az oroszországi üzletek eladása, bezárása vagy leépítése miatt – írja a Financial Times.

Az elemzés szerint Európa legnagyobb vállalatai legalább 100 milliárd euró közvetlen veszteséget szenvedtek el az oroszukrán háború óta. Az összesített szám nem tartalmazza a háború közvetett makrogazdasági hatásait, például a magasabb energia- és nyersanyagköltségeket.

A háború az olaj- és gázipari vállalatok, valamint a hadiipari vállalatok számára jellemzően nyereségnövekedést hozott.

Álságos, hogy mindenki kivonult 

A Kyiv School of Economics által közölt adatok szerint a háború előtt Oroszországban működő 1871 európai tulajdonú vállalatnak

több mint 50 százaléka még mindig az országban működik.

Az Oroszországban még mindig jelen lévő európai vállalatok között van az olasz UniCredit, az osztrák Raiffeisen, a svájci Nestlé és a brit Unilever. A kivonás legsúlyosabb költségei néhány kitett szektorra koncentrálódinak.

A legnagyobb értékvesztést az olaj- és gázipari csoportok szenvedték el, ahol mindössze három vállalatnak – a BP, a Shell és a TotalEnergies – ez összesen 40,6 milliárd eurós terhet jelentett.

Ugyanakkor a veszteségeket messze ellensúlyozták a magasabb olaj- és gázárak, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy ezek a cégek tavaly 95 milliárd eurós nyereségről számoltak be.

A közműszolgáltatók 14,7 milliárd eurós közvetlen veszteséget, míg az ipari vállalatok, köztük az autógyártók 13,6 milliárd eurós kárt szenvedtek el. A pénzügyi vállalatok, köztük a bankok, biztosítók és befektetési cégek 17,5 milliárd euró értékvesztést és egyéb terheket könyvelhettek el.

Az orosz–ukrán háború eseményeiről az Index is élőben tudósít, hétfői hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok