Index Vakbarát Hírportál

A kormány újabb mentőövet dobott a legkisebbeknek

2023. augusztus 9., szerda 11:24

Újabb segítség a kis- és középvállalkozásoknak: 8 milliárd forintos kerettel indít vállalkozásfejlesztési programokat az IFKA – jelentette be szerdán Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára.

„A kormány hétfőn újabb támogatásról határozott, ami a kkv-szektor további megerősítését és versenyképességük növelését célozza. A döntés értelmében a kormány 8 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával bízta meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alatt álló IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (IFKA)” – hangsúlyozta Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

Az államtitkár úgy ismertette a döntést, hogy a forrást a 2021–2027-es programozási időszakban a GINOP Plusz biztosítja, melynek felhasználásához a kormányzati kkv-stratégia három főbb feladatot határoz meg az IFKA számára:

  1. a hazai beszállító vállalatok fejlesztését,
  2. a vállalkozások ESG- (környezeti, szociális és irányítási) szempontú felkészítését,
  3. valamint energiahatékonyságot célzó fejlesztéseik előkészítését.

Lóga Máté hangsúlyozta, a GFM elvárja az IFKA-tól, hogy a programot ügyfélbarát módon, a vállalkozások érdekeit szem előtt tartva valósítsa meg. Az IFKA a vállalkozói ügyfélkör személyre szabott támogatását egyablakos, átlátható ügyfélutakon keresztül valósítja meg. Az államtitkár kiemelte:

a GFM külön figyelmet fordít arra, hogy a szolgáltatások elérjék a hátrányos helyzetű térségek vállalkozóit, valamint a speciális vállalkozói csoportokat, és minél több információhoz jussanak a fejlesztési lehetőségekről.

A GFM szakmai iránymutatása mellett az IFKA ügynökségi feladatai közé tartozik a pályázói szakmai támogatói rendszerek, szemléletformáló programok, a vállalkozói együttműködések ösztönzése érdekében a virtuális piacterek, kataszterek működtetése, cégdiagnosztika, fejlesztési tervek elkészítése, üzletipartner-keresés, klaszterekkel való együttműködés, képzési, mentorálási szolgáltatások nyújtása és a generációváltás elősegítése.

Rovatok