Index Vakbarát Hírportál

Elismerte a kormány: az ellenőrzött munkavállalók több mint negyede feketén dolgozik

2023. augusztus 14., hétfő 10:33

Csökkent a be nem jelentett foglalkoztatás Magyarországon, de a munkavállalók több mint egynegyedét érintette a feketefoglalkoztatás – összegezte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a legfrissebb adatokat.

Az idei nyáron volt a legkedvezőbb mind a szabálytalan munkáltatók, mind a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók aránya 2015 óta a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság szokásos, nyári akcióellenőrzése alapján – írta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A be nem jelentett foglalkoztatás mértéke is mérséklődött, 26 százalék alá csökkent az arányuk az ellenőrzött munkavállalók esetében.

A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság célja a kockázatok értékelésén alapuló célpontkiválasztással az erőforrások hatékony felhasználása, így elsősorban a súlyos jogsértések feltárása, azaz a jogsértő munkáltatók „kiszűrése”. Az akcióellenőrzés 852 vállalkozás – 2818 munkavállalóját érintő – foglalkoztatási gyakorlatát vizsgálta.

Az építőiparban 25,96 százalék „feketén” dolgozik

A tárca értékelése szerint az ellenőrzések a munkáltatók 73 százalékánál tártak fel a vizsgálatba vont munkavállalók 56 százalékát érintő valamilyen munkaügyi jogsértést. Az ellenőrzésbe vont 2 818 munkavállaló 25,8 százalékát (727 munkavállaló) érintette a be nem jelentett foglalkoztatás, azaz a jogviszonyuk rendezetlen volt.

Ez alacsonyabb a 2022. évi nyári akcióellenőrzés adataihoz képest, amikor az ellenőrzött munkavállalók 30,4 százalékát érintette a feketefoglalkoztatás valamelyik formája. A be nem jelentett foglalkoztatással leginkább érintett építőiparban is javulás látható. Az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalók számához viszonyítva az építőiparban dolgozók 25,96 százalékát foglalkoztatták feketén, ami 2015 óta a legkedvezőbb adat.

ugyanakkor még így is a munkavállalók több mint egynegyedét érintette a feketefoglalkoztatás.

A közleményükben arra is kitérnek, hogy a munkabérrel kapcsolatos szabályok érvényesülése is pozitív irányba mozdult el az elmúlt években. A nyári akcióellenőrzésen így országosan mindössze 62 munkavállalót érintett munkabérrel kapcsolatos szabálytalanság. A foglalkoztatásfelügyeleti hatóság az idei évi hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően június 26. és július 14. között folytatta le a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést – összegezte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Rovatok