Index Vakbarát Hírportál

Újabb beruházást jelentett be az ország baromfitenyésztő dinasztiája

2023. augusztus 14., hétfő 18:58

Európa legnagyobb szervestrágya-üzemét hozza létre Magyarország legrégebbi baromfitenyésztő dinasztiája. A beruházástól a Master Good cégcsoport a magyar földek talajminőségének javulását reméli.

Rövidesen egy hosszú folyamat érik be a Master Good cégcsoportnál, ugyanis a következő három évben megháromszorozzák a Bio-Fer névre keresztelt baromfitrágyájának gyártókapacitását. Fejlesztésük tíz évvel ezelőtt kezdődött, és 2022-ben jutottak el oda, hogy a Bio-Fer névre keresztelt márka 8 terméket, köztük 4 biominősítésű terméket kínál.

Tavaly 30 ezer tonna trágya került értékesítésre, ebből 20 ezer tonna magyarországi termelőkhöz jutott. A maradék 10 ezer tonnából 5 ezer tonna ment Szlovákiába, 2500 tonna Romániába, a fennmaradó mennyiség pedig a délszláv országokba. Azt már most is elmondhatják, hogy a magyar piac legnagyobb szállítói – hiszen a piac igénye eddig kb. 25 ezer tonna volt, ebből ők 20 ezer tonnát fedtek le, a külföldi termékek forgalma néhány ezer tonnára zsugorodott az elmúlt években – tájékoztatott a vállalat. 

A közleményükből az is kiderült, hogy a beruházás jövőre indul, amely részeként a nyírjákói üzemben bővítik a trágya-előkezelőt és a gyártógépsort, 2024 végén üzembe helyeznek két granulálószerkezetet is.

Így 2024 végére 50 ezer, 2025 végére 70 ezer, a 2026-os évben pedig célul kitűzött 100 ezer tonna termék jön le a gyártósorról.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő, baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalat ismertette, hogy a termelés növekedésével párhuzamosan nőtt a trágya elhelyezésének problémája is. Távlatokban gondolkodó vállalkozóként nemzetközi példákat kerestek a megoldásra, így jutottak el a japán Hosoya céghez, akik egy automata trágyafermentáló rendszert gyártanak, amely hatékonyan tárja fel a szalmás istállótrágyát: a mikro- és makroelemek szerves kötésben tartásával egy magas szervesanyag- és magas makro- és mikroelem-tartalmú anyagot állít elő.

Kitértek arra is, hogy Európában csak néhány országban készítenek szerves trágyából szárítotttrágya-granulátumot: vannak belga, holland, francia és olasz cégek – jellemzően szarvasmarha- és baromfitrágyát dolgoznak fel. A legnagyobb gyárak kapacitása sem haladja meg az évi 60-65 ezer tonnát. Ha a Master Good tervezett fejlesztései megvalósulnak, minden esélyük megvan arra, hogy átvegyék Európában a piacvezető szerepet.

A tulajdonos, Bárány László a közleményben kiemelte, hogy ezen a területen mind mennyiségben, mind minőségben óriási versenyelőnnyel bírnak. Ezt három tényezővel is indokolta:

Bárány László, a baromfi-feldolgozó cég negyedik generációs vezetője a közelmúltban adott exkluzív interjút az Indexnek, amelyből egyebek mellett az is kiderült, hogy modern gyárat létesítenek Sárváron, valamint szó esett a gazdasági kihívásokról, a fogyasztás visszaesésének mértékéről és a vállalat üzleti előrejelzéseiről is.

(Borítókép: Bio-Fer)

Rovatok