Index Vakbarát Hírportál

Rosszul kezdte a napot a forint, de mintha már történne valami

2023. augusztus 15., kedd 12:20

A magyar fizetőeszköz jelentősen gyengült kedd délelőtt, ám később egy picit már tudott erősödni.

Reggel még vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a hétfő estéhez képest. Majd az árfolyam 384,16 forintra gyengült fél hétkor, később ez a trend folytatódott, és 10 óra magasságában már 387,2-es szintre jutott, majd áttörte a 388-as határt is. 

Majd a magyar fizetőeszköz erősödésbe kezdett, így kedden picivel dél előtt már 388 alatt kereskedtek a forinttal.

Ugyanakkor a gyengülés mértéke meghaladta az 1 százalékot.

Holnap érkeznek a GDP-adatok

A legutóbbi tőzsdei összefoglalónkban azt írtuk, hogy a héten a legfontosabb esemény a második negyedéves GDP-adat lehet, de mint a múlt héten láthattuk, a nemzetközi, főleg amerikai adatokra továbbra is erőteljesen reagál a forint. „A tengerentúlról a keddi kiskereskedelmi, valamint a szerdai ipari adatokra érdemes figyelni, de feltehetően nem fogják az inflációhoz hasonló mértékben megmozgatni a piacokat” – mutatott rá Suppan Gergely. 

A jövő héten szerdán lesznek fontosabb, árfolyam-befolyásoló adatok, 8:30-kor teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a második negyedéves hazai GDP-adatokat, majd 11-kor az Eurostat az Európai Unió GDP-adatát, este 8-kor pedig a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről szóló jegyzőkönyv jelenik meg

– mondta lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. A szakértő ugyanakkor jelezte, hogy

AZ EURÓ-FORINT ÁRFOLYAMÁBAN 377 KÖZELÉBEN RENDKÍVÜL ERŐS TÁMASZOK HÚZÓDNAK, NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY EZT A SZINTET SIKERÜL LETÖRNI,

mivel fundamentálisan sem támasztható alá a tartós, nagyobb mértékű forinterősödés a jelenlegi szintekről. A kamatelőny fokozatosan csökken az MNB kamatvágásai által, és bár jelentősen javultak az egyensúlyi mutatók, továbbra is vannak kockázatok.

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője szerint a 370-es szint mindenképpen az erős oldalnak tekinthető, a gázár kilengései és a csökkenő kamatelőny inkább ennél gyengébb szinteket irányoznak elő. Átmenetileg elérhető a 370, de kicsi az esélye, hogy tartósan ott maradjon a kurzus – vélekedett a szakértő.

Rovatok