Index Vakbarát Hírportál

Egy rejtélyes vietnámi autógyártó taszítaná le a Teslát a trónról

2023. augusztus 16., szerda 13:06

Tőzsdére lépett a Vinfast vietnámi autógyártó cég, és rögtön nagyot tarolt: tőzsdei értéke meghaladja olyan nagy autógyártókét, mint a Mercedes, Ferrari és a Ford. A vállalat alapítója Vietnám leggazdagabb embere, aki nem rejti véka alá nagyszabású tervét, mégpedig hogy letaszítsa a trónról a Teslát és vezetőjét, Elon Muskot.

A VinFast egy vietnámi elektromosjármű-gyártó, amely a tőzsdére lépése után máris nagy autógyártókat utasított maga mögé, többek között a Mercedest, a Ferrarit és a Fordot. A VinFast a legnagyobb vietnámi konglomerátum, a Vingroup részeként jött létre. Az alapító Pham Nhat Vuong és leányvállalatai eddig 9,3 milliárd dollárt fektettek az elektromos autókat (EV) gyártó cégbe. A nagy tőzsdei menetelés meglepő lehet annak tudatában, hogy a vállalat az elmúlt évben 2,1 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, viszont már megkezdte egy 4 milliárd dolláros üzem építését Észak-Karolinában.

Az alapító azt reméli, az épülőben lévő 4 milliárd dolláros gyárral és a kereskedők bevonását célzó új értékesítési megközelítéssel felveheti a versenyt az iparági vezető Teslával

– világított rá a Reuters. A Vinfast egy speciális célú felvásárlási társasággal (SPAC) való egyesüléssel, a Black Spade Acquisitionön keresztül ment a tőzsdére. Bemutatkozásának napján jelentős részvényár-emelkedést ért el, papírjai rögtön 22 dolláron nyitottak. A napi kereskedés során a részvények ára tovább emelkedett, majd 37,06 dolláron zárt, ami a cég értékét 85 milliárd dollárra emelte. Ez az összeg meghaladja többek között a Ford 48 milliárd dolláros, a Ferrari 61 milliárdos és a Mercedes 79,5 milliárdos piaci értékét is. Meg kell azért jegyezni, hogy a Tesla közel 740 milliárd dolláros piaci értékétől azért még jócskán elmarad a vietnámi trónkövetelő.

Nagyszabású terveket sző a vietnámi autógyártó

A vállalat alapítója, Pham Nhat Vuong, aki Vietnám leggazdagabb embere, nagy reményeket fűz a céghez, és azt tervezi, hogy maga mögé utasít minden más EV-gyártót a piacon. A vállalat azt tervezi, hogy a következő 18 hónapban további tőkét von be globális befektetőktől.

Számos stratégiai befektető és intézményi befektető áll sorba. Arra számítunk, hogy a következő 18 hónapban kidolgozunk valamilyen tőkebevonást

– mondta David Mansfield, a VinFast pénzügyi igazgatója a Reutersnek. A VinFast tavaly év vége óta közel 3000 járművet szállított Észak-Amerikába, de a kezdeti eladások lassan haladtak. Az S&P Global Mobility szerint júniusig mindössze 137 Vinfast EV-t regisztráltak az Egyesült Államokban.

Stratégiát váltott a vietnámi trónkövetelő

A VinFast vezérigazgatója, Le Thi Thu Thuy elmondta, hogy a vállalat megváltoztatja értékesítési modelljét, amely eddig a Tesla közvetlen fogyasztói megközelítésén alapult, és a tengerentúli piacokon várhatóan kereskedőkkel fog együttműködni.

Átállunk egy hibrid modellre, amelyben saját bemutatótermekkel rendelkezünk, valamint kereskedőkkel tárgyalunk kereskedői bemutatótermek megnyitásáról

– mondta Thuy. A VinFast eddig egyébként nem villantott nagy eredményeket, sőt pont ellenkezőleg, működésének eddig hat évében veszteséges volt. Az első negyedéves bevétele 49 százalékkal csökkent az előző évhez képest, és 598 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el. A vállalat 2022-ben 2,1 milliárd dolláros veszteséget írhatott be a könyveibe.

Nyomás alatt az EV-gyártók

A VinFast egy olyan időszakban lép be az amerikai és az európai piacra, amikor az elektromos autók árazását a piacvezető Tesla és számos más kínai vállalat jelentősen befolyásolja.

A VinFast VF8-as modellje 46 ezer dollártól (15,8 millió forint) érhető el Kaliforniában, szemben a Tesla Model Y 47 740 dolláros (16,4 millió forint) árával,

a Teslára vonatkozó 7500 dolláros szövetségi adójóváírás figyelembevétele nélkül. Thuy szerint a VinFast a jövőben csökkenteni fogja a költségeit. Thuy elmondta, hogy cége várhatóan az év vége felé viszi nagyobb méretű VF9 EV-jét az amerikai piacra, és folyamatban van az autók európai biztonsági szabályozó hatóság általi tanúsítása. Kijelenthetjük, hogy a VinFast jelentős lépéseket tett az elektromosjármű-gyártás terén, és ambiciózus tervei vannak a globális piacra nézve. A cég növekedése és a részvények árának emelkedése azt mutatja, hogy a befektetők bizakodóak a VinFast jövőjével kapcsolatban.

Rovatok