Hatalmasat drágult egy hónap alatt a sárgarépa, de a FruitVeb szerint hozzá kell szokni a magas árakhoz a zöldségek esetében. Ez pedig az inflációnak köszönhető. Molnár László szerint pedig hiába csökkent az infláció, a termékek és szolgáltatások árának emelkedése egyre nagyobb.
A sárgarépa a leggyorsabban dráguló élelmiszer Magyarországon, ugyanis egy hónap alatt 89 százalékkal emelkedett az ára, így már 730 forint volt júliusban egy kilogramm átlagosan.
A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint kevés a répa Európában, amin a holland aszály sem segített. Varga István, a szervezet alelnöke elmondta az RTL Híradónak, hogy legfeljebb 15–25 százalékkal csökkenhetnek az árak, ha a későbbi vetés is beérik a sárgarépából ősszel.
Azonban a többi zöldségről azt mondta, azok nem lesznek olcsóbbak, pedig a vöröshagyma például 73, míg a fejes káposzta 23 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Az alacsonyabb zöldségárakat most már el lehet felejteni, és sajnos azt kell hogy mondjam velünk is maradnak
– fogalmazott Varga István.
Ennek az okát az üzemanyagköltségek és a műtrágya, vegyszerek árainak emelkedésében látja. Közben a KSH szerint az infláció júliusban 17,6 százalékos volt, míg júniusban 20,1.
Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója azonban rávilágított, hogy hiába csökkent kismértékben a pénzromlás, az árak nagyobb ütemben emelkedtek, mint egy hónappal korábban. Mint kiderült, december óta a szolgáltatások és a termékek ára már összesen 4,9 százalékkal emelkedett, míg előző hónapban ez a szám csak 4,6 százalék volt.
Pedig nemrég Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy az infláció „kapott egy gyomrost, és térdre rogyott”.