Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok magához csábítja a megújuló energia területén működő cégeket

2023. augusztus 19., szombat 06:34

A svájci székhelyű Meyer Burger Technology németországi napelemgyártó egységének bővítése helyett a kedvező amerikai adótámogatások miatt az Egyesült Államokban hozza létre új üzemét – mondta Günter Erfurt vezérigazgató.

A vállalat az európai fotovoltaikus piac egyik meghatározó szereplője, a Svájcban tervezett és kifejlesztett napelemcellákat Németországban gyártja. A cég Németország legnagyobb napelemgyártó üzemét működteti a szászországi Hohenstein-Ernstthal településen.

A társaság összesen 1,4 milliárd dollár támogatást kapott a 2022 augusztusában életbe lépő inflációcsökkentő törvény (IRA - Inflation Reduction Act) keretében, amely a Colorado Springs-be tervezett beruházás költségeinek mintegy harmadát fedezi.

A klímavédelmi célokat szolgáló gazdaságélénkítő csomag egyebek között beruházási adókedvezményekkel igyekszik az Egyesült Államokba csábítani a megújuló energia területén működő külföldi cégeket.

A globális napelemgyártást Kína uralja, de az IRA jóvoltából az amerikai gyártókapacitások is lendületesen nőttek, és sikerült csökkentiük importfüggőségüket Kínától - mondta a cégvezető. Egyben élesen bírálta az európai döntéshozókat, hogy nem lépnek fel határozottan a kínai napelemtermékek dömpingje ellen, amely egyenlőtlen versenyfeltételeket teremt. Ez árcsökkentésre kényszerítette az európai gyártókat 

– tette hozzá.

A Meyer Burger üzemi vesztesége 43,3 millió svájci frankra, (49,1 millió dollár) rúgott az idei év első hat hónapjában, miközben az értékesítés 70 százalékkal növekedett. Az Európai Unió is kiemelten kezeli a napelemgyártási kapacitások bővítésének felgyorsítását, hogy csökkentse az ázsiai importtól való függést, de ennek eredménye még nem kézzelfogható – mondta Günter Erfurt.

A gyártókapacitások bővítése érdekében azt javasolta, hogy az európai gyártók számára biztosítsanak vámmentességet a gyártáshoz szükséges bizonyos létfontosságú alapanyagok importjára – írja az MTI.

Rovatok