Index Vakbarát Hírportál

Erős üzenetet küldött az amerikai jegybank elnöke, a forint árfolyamát is megrángatta

2023. augusztus 25., péntek 21:13

Jerome Powell, a Fed elnöke fontos bejelentést tett, amely a közeljövőben meghatározhatja az Egyesült Államok gazdasági környezetét. A Fed éves Jackson Hole-i konferenciáján Powell jelezte: a központi bank kész tovább emelni a kamatlábakat, ha szükséges. Az inflációt a jegybank 2 százalékos célja felé akarják terelni, miközben fenntartják az ország gazdasági erejét.

Powell pénteki beszédében kiemelte, hogy az amerikai gazdaság jelenleg túl erős lehet, hogy elérje az inflációs célokat. A GDP növekedése és a fogyasztás is lendületes, ami további inflációs nyomást gyakorolhat. Ebben a kontextusban a Fed készen áll arra, hogy további kamatemelésekkel próbálja meg kontrollálni a pénzromlást.

A munkaerőpiac szoros összefüggést mutat az inflációval, állítja Powell. A feszes munkaerőpiac miatt a bérek is emelkednek, ami további inflációs nyomást jelent. Ha a munkaerőpiac továbbra is feszes marad, a Fed kénytelen lehet közbeavatkozni.

A kamatemelés stratégiája

A Fed óvatosan, de határozottan járna el a kamatlábak emelése kapcsán. A 2 százalékos inflációs cél nem változik, és a jegybank minden körülmények között el kívánja azt érni.

Powell elmondta, hogy készen állnak a kamatemelésre, ha szükség van rá.

Az amerikai kamatlábak emelése nemcsak az Egyesült Államokban, hanem globálisan is hatással lehet a gazdaságra. A magasabb amerikai kamatlábak vonzóbbá tehetik az Egyesült Államokat a befektetők számára, ami erősítheti a dollárt, és gyengíthet más devizákat.

A forintot is befolyásolta az amerikai szigor

Júniusban már láttunk arra példát, hogy az amerikai jegybank a sajtótájékoztatóján kilátásba helyezett két kamatemelést az idei évre – ami persze nem jelent kőbe vésett lépéseket –, ám jelzésértékű volt a piacok számára. 

A piacok azonban vették az üzenetet, a dollár erősödött. Ha a dollár erősödik, akkor a forint rendszerint gyengül az euróval szemben is

– jelezte korábban lapunknak Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője. Jerome Powell bejelentése egy újabb jele annak, hogy a Fed aktívan kívánja kezelni az inflációs kihívásokat. Az amerikai gazdaság erőssége miatt a jegybanknak finoman kell lavíroznia a kamatlábak emelése és a gazdasági növekedés fenntartása között. A döntésnek nemcsak belföldi, hanem nemzetközi következményei is lehetnek, amelyeket érdemes szorosan figyelemmel kísérni.

Ami a forintot illeti, egy kisebb árfolyammozgást valóban meg lehetett figyelni mind az euróval, mind a dollárral szemben a Fed-elnök péntek délutáni beszéde után, de estére ez valamelyest korrigálódott. A péntek reggelhez képest pedig a forint még erősödni is tudott mindkét valutával szemben. 

Rovatok