Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a PDF feltalálója, John Warnock

2023. augusztus 25., péntek 19:00

82 éves korában meghalt John Warnock, az úttörő dokumentummegosztó technológia megalkotója, az Adobe társalapítója és a PDF feltalálója. 82 éves volt.

Warnock az úttörő technológia, a hordozhatódokumentum-formátum megalkotása miatt vált ismertté, amely megváltoztatta a dokumentumok megosztásának és nyomtatásának módját. Halálának hírét az Adobe jelentette be pénteken.

John zsenialitása és technológiai újításai megváltoztatták a világot

– olvasható az Adobe közleményében. 

A halál oka hasnyálmirigyrák volt a The New York Times szerint. Warnock és a 2021-ben elhunyt Charles Geschke 1982-ben alapította az Adobe-t, miután együtt dolgoztak a Xeroxnál, amelyet azután hagytak ott, hogy az továbbadta az ötletüket arról, hogyan lehet dokumentumokat küldeni egy nyomtató és egy számítógép között.

Közel 10 évvel később Warnock elkezdett dolgozni a PDF egy korai változatán, és végül megtalálta a módját annak, hogy a fájlokat digitálisan továbbítsa, miközben a dokumentum sértetlen maradt.

Warnock széles körben elismert lett a nyomtatás és a dokumentumátvitel forradalmasításáért, és számos díjat nyert.

Warnock 2000-ig volt az Adobe vezérigazgatója. Az igazgatótanács társelnöke volt Geschkével együtt 2017-ig. Warnock felesége Marva Mullins volt, akitől három gyermeke született, és már négy unokája is volt.

Rovatok