Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály terítette a lapokat: ekkor jöhet az euró

2023. augusztus 26., szombat 19:24

Magyarország alapvető és jól felfogott érdeke, hogy az euró bevezetésének feltételeit mihamarabb teljesítse. Mindez független attól a kérdéstől, hogy az ország végül mikor kíván az euróövezet tagja lenni – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Tranzit Fesztiválon tartott beszélgetésen Tihanyban.

A magyar kormány célja, hogy ismét növekedési pályára állítsa a gazdaságot, ahonnan az euró bevezetéséhez szükséges feltételek elérése is reális cél – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály rámutatott:

az euró bevezetése egy gazdaságpolitikai dilemmákkal övezett kérdés, és megfelelően alátámasztott, jól időzített politikai döntés szükséges hozzá.

Mint mondta: az első lépés a hiány és az államadósság további csökkentése, aminek érdekében a kormány a veszélyes nemzetközi környezetben is folytatja az egyensúlyi mutatók javítását. Hozzátette: az árstabilitás érdekében ádáz harcot vívtunk az inflációval, aminek eredményeként el fogjuk érni, hogy év végéig egy számjegyű legyen a pénzromlás mértéke.

Nem célszerű abban reménykedni, hogy az euró bevezetése valamennyi gazdasági problémát megoldja. Az euró bevezetéséhez szükséges feltételek folyamatos teljesítésére eddig az eurózóna vezető tagállamainak szinte mindegyike képtelennek bizonyult. Egyúttal látunk példákat arra is, hogy egyes országok nem készültek fel megfelelően az euróövezethez történő csatlakozásra, így náluk az euró komoly sérülékenységi problémákat okozott

– fejtette ki a miniszter, majd hozzátette: fontos tehát szem előtt tartanunk, hogy nem az euró teremti meg az erős gazdaságot, hanem az erős gazdaság teremti meg az euró lehetőségét.

Csütörtökön a Balaton partján, Tihanyban kezdődött a politikai évadnyitó Tranzit Fesztivál. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vitájáról itt számoltunk beÖsszecsapott Dömötör Csaba államtitkár és Mesterházy Attila, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje, ahogy Hidvéghi Balázs kormánypárti EP-képviselő és a momentumos Tompos Márton is. A közönség péntek este Orbán Viktor miniszterelnök és a megafontos Bohár Dániel beszélgetését hallgathatta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt is elárultahogy mit mondott neki Orbán Viktor, amikor felkérte tárcavezetőnek. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a növekedési célokról beszélt.

Rovatok