Index Vakbarát Hírportál

Siralmas számokat közölt a KSH a magyarországi gyermekszületésekről

2023. augusztus 26., szombat 06:25

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb jelentése szerint Magyarországon aggasztó mértékben csökken a házasságkötések és a gyermekszületések száma. Idén júliusban 7744 gyermek született, 583-mal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A gyermekszületések mellett a házasságkötések száma is zuhanórepülésben van a KSH számai alapján. 

Idén júliusban 5682 pár kötött házasságot, ez 29 százalékkal, 2287-tel kevesebb a tavalyi azonos havi adatnál

– jelezte a házasságkötésekkel kapcsolatban a KSH. 

Egyre kevesebben házasodnak

A 15 évesnél idősebb népesség családi állapotának változása is aggasztó: míg 2010-ben a korosztálynak a 45,7 százaléka volt házas, addig most már csak 42,6 százaléka él házasságban, de 12,4 százalékuk felbontotta a köteléket – értékelte az adatokat a Népszava, megjegyezve, hogy a házasságkötések aránya az utóbbi húsz évben kisebb-nagyobb arányban, de fokozatosan csökken.

1980-ban még a 15 évesnél idősebbek 67,4 százaléka élt férjével vagy feleségével, szemben az idei 42,6 százalékkal

– mutatott rá a portál, hozzátéve, hogy a válások fordított arányban változnak, ez 1980 óta – akkor a korosztály 4,7 százaléka volt elvált – idén a legmagasabb.

A Népszavának nyilatkozó szakértők több tényezőre is rávilágítottak, amelyek a kedvezőnek nem mondható statisztika mögött állhatnak, például „a nők csökkenő társadalmi megbecsültsége”, a „lakhatási szegénység” és a „nagyon kevés célzott állami támogatás” a probléma kezelésére.

Rovatok