Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért drágul a rizs világszerte

2023. augusztus 26., szombat 17:29

India azonnali hatállyal 20 százalékos vámot vetett ki a párolt rizs exportjára. A Reuters szerint az élelmiszertermékek exportjának közelmúltbeli visszafogása azt mutatja, hogy az indiai kormány az élelmiszer-inflációt akarja mérsékelni a jövő évi választások miatt.

India azonnali hatállyal 20 százalékos vámot vetett ki a párolt rizs exportjára, amely lépés tovább csökkentheti a világ legnagyobb exportőre szállítmányait, és megemelheti a rizs globális árát, amely már most is a legmagasabb szint közelében mozog – írja a Reuters.

A múlt hónapban India meglepte a vásárlókat azzal, hogy betiltotta a népszerű – nem basmati – fehér rizs exportját, miután tavaly ugyanezt tették a törött rizzsel is. A tilalom arra késztette a vásárlókat, hogy növeljék a párolt rizs vásárlását, és rekordmagasságba emelkedett annak ára – mondta a Reutersnek egy mumbai székhelyű kereskedőház tulajdonosa.

Ezzel a vámmal az indiai párolt rizs olyan drágává válna, mint a thaiföldi és pakisztáni szállítmányok. A vevők számára most aligha van lehetőség

– fogalmazott a kereskedő.

India adja a rizsexport 40 százalékát 

India 7,4 millió tonna párolt rizst exportált 2022-ben. Júliusban az ENSZ élelmiszer-ügynökségének rizsárindexe az elmúlt 12 év legmagasabb szintjére emelkedett, mivel a legfontosabb exportáló országokban az árak megugrottak az erős kereslet hatására, miután India korlátozásokat vezetett be az exportra.

India adja a világ rizsexportjának több mint 40 százalékát, és a más exportőröknél fennálló alacsony készletek azt jelentik, hogy a szállítások bármilyen csökkentése megemelheti az élelmiszerárakat, amelyek már korábban is megemelkedtek az orosz–ukrán háború, valamint a változékony időjárás miatt.

India most korlátozásokat vezetett be mindenféle nem basmati rizsre, amelyet általában a szegény afrikai és ázsiai fogyasztók részesítenek előnyben – mondta egy újdelhi székhelyű kereskedőház tulajdonosa.

A globális rizsárak mérséklődni kezdtek az elmúlt néhány napban, miután a múlt hónapban India korlátozásai miatt több mint 25 százalékot emelkedtek. Az árak azonban várhatóan ismét emelkedni fognak

– mondta a kereskedő.

Az élelmiszertermékek exportjának közelmúltbeli visszafogása azt mutatja, hogy Narendra Modi miniszterelnök kormánya érzékeny az élelmiszer-inflációra a jövő évi választások miatt.

Ezért kormányzata meghosszabbította a búzaexport tilalmát, miután 2022 szeptemberében visszafogta a rizsszállítást. Idén a cukorexportot is korlátozta, mivel csökkent a nádhozam.

Rovatok