Index Vakbarát Hírportál

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

2023. augusztus 27., vasárnap 07:41

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart kedden, a Központi Statisztikai Hivatal pedig számos adatot, köztük a GDP és a beruházások második negyedévi alakulását, valamint a júliusi ipari termelői árakat is közli.

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Júliusban nem változtattak a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén, viszont szűkítették a kamatfolyosót, melynek felső széle 18,5 százalékról 100 bázisponttal, 17,5 százalékra csökkent – számolt be az MTI.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán teszi közzé a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedévi adatait. Csütörtökön jelennek meg a beruházások második negyedéves adatai, valamint a júliusi ipari termelői árak.

Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

A KSH pénteken teszi közzé a bruttó hazai termék (GDP) idei második negyedévi alakulását, második becslése alapján. Az első becslés szerint Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévben a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint

2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Ugyancsak pénteken jelennek meg a külkereskedelmi termékforgalom júniusi adatai a statisztikai hivatal második becslése alapján. Az első becslés szerint júniusban az export euróban számított értéke 11 százalékkal nagyobb, míg az importé 4,7 százalékkal kisebb volt az előző évi azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult.

Rovatok