Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogyan állnak jelenleg a hazai gáztárolók

2023. augusztus 28., hétfő 10:32

Meghaladta a 90 százalékot a magyar gáztárolók töltöttsége – tájékoztatott erről az Energiaügyi Minisztérium.

Az Európai Parlament és Tanács tavaly nyáron elfogadott rendelete az ukrajnai háború által okozott energiaválság miatt írta elő, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022–2023-as téli időszak kezdetére – kezdi legfrissebb közleményét az Energiaügyi Minisztérium, majd hozzáteszik: az idei évtől a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel.

Magyarország esetében szeptember elsejére a harmadik legmagasabb, 86 százalékos szintet határozta meg a rendelkezés.

Majd azt is kiemelik, Magyarország ehhez képest már a nyáron elérte a novemberre elvárt 90 százalékos arányt. A magyar tárolókban jelenleg 5,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. Az eddig betárolt mennyiség mintegy másfélszerese az előző év azonos időszakában elérhető készletnek. Magyarország esetében az 56 százalék feletti fogyasztásarányos töltöttségi mutató a szűk európai élmezőnybe tartozik, kétszeresen múlja felül az uniós átlagot.

A magyar létesítményekben június vége óta több földgáz érhető el, mint amennyit a háztartások 2021-ben felhasználtak.

Továbbá a jelenlegi készlet több mint harmadával haladja meg a tavalyelőtti lakossági fogyasztás éves szintjét – tette hozzá a tárca.

Rovatok