Index Vakbarát Hírportál

Megemeli a Mészáros Alapítvány a havi ösztöndíj összegét

2023. augusztus 28., hétfő 18:16

A következő tanévtől 150 ezer forintra emelik a Mészáros Alapítvány ösztöndíjának havi összegét – közölte a Mészáros Csoport hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, mintegy 140 ösztöndíjas hallgató részvételével sikeresen lezajlott az alapítvány hetedik alkalommal megrendezett konferenciája Balatonalmádiban, ahol a legkiemelkedőbb diákelőadók külön díjazásban részesültek.

Sisa András, a kuratórium tagja az eseményen bejelentette, a következő tanévtől még magasabbra emelik a pályázható ösztöndíjak havi összegét.

A Mészáros Lőrinc által megálmodott Mészáros Alapítvány fennállása óta csaknem 1200, a Vál völgyében – Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vál, Vértesacsa vagy Kajászó községekben – élő, felsőoktatásban tanuló hallgató nyert ösztöndíjat több mint 700 millió forint nagyságrendben

– olvasható a közleményben.

A pályázható támogatás alapösszege a következő tanévtől az eddigi havi 75 ezerről 100 ezer forintra, a legjobban teljesítő hallgatók ösztöndíja pedig 100 ezerről 150 ezer forintra növekszik.

Majd hozzátették: az ösztöndíj elnyerésének egyik feltétele – a tanulmányi teljesítményen túl –, hogy a diákoknak részt kell venniük évente egyszer az alapítvány konferenciáján, ahol az őket érdeklő legizgalmasabb és legaktuálisabb témákat jeles szakértőkkel járják körül előadások, illetve kerekasztal-beszélgetések formájában.

Megvannak a győztesek is

Emellett minden ösztöndíjasnak prezentációt kell beküldenie tanulmányi területének egy általa választott témájáról, kutatásáról. A Mészáros Alapítvány legfontosabb célja ugyanis az anyagi hozzájárulás mellett az, hogy érdemi tudás megszerzésére ösztönözze a hallgatókat a felsőfokú tanulmányaik során – emelték ki. 

A komplex programsorozat részeként a pályamunkák benyújtói közül idén kilenc diákot választott ki a kuratórium, ők a konferencián is prezentálhattak egyetemi társaik előtt. Az előadások során a legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó négy hallgatót díjazták is.

A kuratóriumi tagok döntése alapján a legjobbnak bizonyult az előadók közül Fülöp Bianka, aki Minőség és fenntarthatóság: az ökológiai gazdálkodás lehetőségei napjainkban témában adott elő; Képíró Ádám A holnap energiája a ma kérdése - Merre tart hazánkban az épületenergetika? című prezentációjával érdemelt ki elismerést; Tóth Máté orvostanhallgató PEMF - Alternatív gyógyászat témakörben tartott előadást. Pálinkás Máté Meglepő gyártási innovációk címmel megtartott bemutatója különdíjat kapott.

A kétnapos szimpózium kimagasló sikernek örvendett a résztvevő diákok körében, amely az ismeretek bővítésén túl kiváló alkalom volt a felhőtlen szórakozásra, a gondolatébresztő beszélgetésekre és új ismeretségek kialakítására is – zárta a kommünikét a Mészáros Alapítvány.

Rovatok