Index Vakbarát Hírportál

Napokig leáll az MBH Bank, de máshol is várhatók szünetek

2023. augusztus 30., szerda 17:01

Újabb többnapos bankszünnap vár majd az egyesült MBH Bank ügyfeleire, de szeptemberben több más bank is jelentősebb leállásokkal tervez.

Újabb nagyszabású átalakítás vár az MBH Bank Nyrt. informatika hálózatára. A több lépésben, véglegesen idén május elsejével új bankban egyesülő Budapest Bank Zrt., MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a korábbi hónapokban számos rendszerét hangolta össze, a magyar banktörténelem legnagyobb, közel 2 millió ügyfelet érintő fúziójára április 28 és május 2. között többnapos bankszünnappal készült a bank. Az akkori sikeres átállás után is maradtak ugyanakkor fontos fejlesztések hátra. Épp ezért a bank egységes működésének megteremtése és a minőségi ügyfélkiszolgálás biztosítása érdekében az informatikai rendszerek újabb jelentős harmonizálására kerül sor. Az egységesítés informatikai átállással jár, e miatt az MBH Bank 2023. szeptember 29. (péntek) 12:30 és október 3. (kedd) 12:00 között részleges és teljes bankszünnapokat tart.

A volt takarékbankosokat érinti leginkább

A bank előzetes közleménye hangsúlyozza, hogy az ügyfelek kényelme érdekében az átállási időszak teljes ideje alatt zavartalanul biztosítják a telefonokba, okosórákba digitalizált bankkártyák használatát, a pénzkiadó ATM-hálózaton keresztüli készpénzfelvételt, illetve a kártyával történő áruházi, POS-terminálokon a fizikai vásárlást, de a bankkártyatiltást is lehet intézni. Ezen időszak alatt zavartalanul működik majd a bankkártya-elfogadás is azoknál a kereskedőknél, ahol ezt a szolgáltatást az MBH Bank biztosítja. A telefonos ügyfélszolgálat viszont szombat hajnaltól kedd délig csak korlátozott ügyintézéssel lesz elérhető.

A bank tájékoztatása szerint

A további korlátozások a korábbi Takarékbank-ügyfeleket érinti majd.

Az MBH Bank tájékoztatása szerint a fenti idősávok a teljes leállás maximális hosszát jelölik, elképzelhető, hogy a bank a szükséges fejlesztések lezárása után egyes funkciókat hamarabb elérhetővé tesz ügyfeleinek.

Máshol is fejlesztenek

A negyedév vége a többi banknál is felpörgeti a karbantartásokat, fejlesztéseket. A bankok az előre ütemezett leállásokról 30 nappal azok előtt kötelesek tájékoztatást adni. A fentiek nyomán tudhatjuk azt, hogy

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorúan szabályozza a pénzügyi intézményeket abban a tekintetben, hogy a tervezett karbantartásokról azok megtörténte előtt 30 nappal adjanak megfelelő tájékoztatást ügyfeleiknek. Ezt mindenki bankja honlapján követheti. A rendkívüli leállások az MNB kimutatásai szerint igencsak ritkák a magyar pénzforgalmi rendszerben, ám érthetően azok fájnak a legjobban az ügyfeleknek. 

(Borítókép: Vajda János / MTI)

Rovatok