Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az MVM a Békés vármegyei földrengésekről

2023. augusztus 31., csütörtök 14:54

A Corvinus projektben résztvevő vállalatok, az MVM CEEnergy Zrt. és a Horizon General LLC. kijelentik, hogy semmiféle összefüggés nincs a Corvinus projekt kivitelezése és az elmúlt hetekben regisztrált magyarországi földrengések között - szúrta ki az Index az MVM honlapján. A tájékoztatásban leszögezik: a feltételezés egyebek mellett a helyszínek közötti távolság miatt és a békési gázmezőn folyamatosan végzett kötelező mérések szerint is téves, alaptalan.

földrengés által érintett terület és a Nyékpuszta mező egymástól teljesen eltérő geológiai képződményekben helyezkedik el – olvasható az MVM közleményében. Ebben kifejtik, hogy

a földrengés epicentruma aljzati képződményben, míg a Nyékpuszta mező Miocén korú üledékes kőzetben található.

A vállalat határozott álláspontja szerint a Corvinus projekt és a földrengések közötti összefüggés a fúrás helyszínétől való távolság és a fúrások mélysége alapján is teljességgel kizárt.

Ilyen távolságból elképzelhetetlen

A regisztrált földrengések Szarvas környéki epicentruma légvonalban 40-50 km távolságban van a Nyékpuszta mezőtől. A Corvinus projektben folyó tevékenység esetleges szeizmikus hatása ilyen távolságból elképzelhetetlen. A regisztrált földrengések mélysége legalább 10 kilométerre becsülhető.

Ezzel szemben a Corvinus projektben végzett tevékenység jóval sekélyebben, 4 kilométeres mélységben zajlik.

A jelentős mélységkülönbség is kizárja a Corvinus projekt feltételezett érintettségét a földrengések kialakulásában. Ezt a munkálatok során folyamatosan végzett ellenőrző mérések is alátámasztják.

Minimalizált környezetterhelés

Az MVM-nél leszögezték: a Corvinus projekt kivitelezése során kiemelten fontosnak tartják a környezetterhelés minimalizálását, a környezeti értékek megóvását.

A különböző munkafázisok a környezetvédelmi és egyéb kapcsolódó előírások teljes körű betartásával, a szükséges hatósági és szakhatósági engedélyek birtokában valósulnak meg.

A Corvinus projekt hiánytalanul eleget tesz a környezeti terhelést figyelő monitoringrendszer üzemeltetésére vonatkozó kötelezettségének is, nagy érzékenységű és felbontóképességű szeizmikus mérőrendszert alkalmaz. A mérések alapján kijelenthető, hogy az egyes eljárások, munkafázisok során egyszer sem regisztráltak földrengésre utaló hatást.

Ugyanebben a témában Aszódi Attila atomenergetikus a napokban arról értekezett, hogy Békés vármegyében több olyan dolog is zajlik, ami emberi tevékenység által indukált földrengést okozhat. Szerinte ezzel is magyarázható az a csaknem 100 eset, ami egy hét alatt lezajlott a térségben. A kérdés szerinte komoly vizsgálatot és intézkedéseket igényel.

Rovatok