Index Vakbarát Hírportál

3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be Magyarország az EU-nak

2023. augusztus 31., csütörtök 12:26

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz – jelentette be Navracsics Tibor egy rendezvényen csütörtökön Budapesten.

A területfejlesztési miniszter azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöldállátás projektjeinek finanszírozására, írja az MTI.

„Augusztus 11-ig társadalmi vitán volt a terv, megismerhető volt az interneten keresztül, van egy listánk arról, hogy kik szóltak hozzá, ezeket a véleményeket be is építettük. Ezt a tervet határidőig eljuttatjuk a bizottsághoz, amit aztán kiértékelnek. A projektek ezt követően válnak ismertté” – tette hozzá Navracsics Tibor.

A 2014–2020-as időszak forrásainak biztosítása – Navracsics Tibor munkaszervezete korábban erről tájékoztatta lapunkat. Az Index érdeklődésére jelezték: Magyarországnak az Európai Bizottság felé történő elszámolásra, a hatályos uniós jogszabálynak megfelelően 2024-ben is lesz lehetősége.

2027 végéig mintegy 14 ezer milliárd forint állhat rendelkezésre a nemzeti önrésszel, azaz a hazai társfinanszírozással együtt. A helyreállítási forrásokért is megéri lehajolni: hozzávetőleg 2300 milliárd forint az a tétel. Ennek az összegnek a 48 százalékát olyan programok finanszírozására szükséges fordítani, amelyek segítik a klíma- és energiapolitikai célok elérését. További 30 százalék pedig a digitális infrastruktúra, a digitális közszolgáltatások és a vállalatok digitális átmenetét hivatott előmozdítani.

A 2021–2027-ES PROGRAMOZÁSI IDŐSZAK 14 EZER MILLIÁRD FORINTOS ELMÉLETI PLAFONJA MÖGÖTT PEDIG AZ ÁLL, HOGY BŐ 4000 MILLIÁRDOT MÁR KORÁBBAN JÓVÁHAGYTAK AGRÁR- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI CÉLOKRA,

ehhez jön hozzá további 9-10 ezer milliárd forintnyi forrás a többi operatív programon keresztül.

Rovatok