Index Vakbarát Hírportál

A Szerencsejáték Zrt. tisztázta, hogy a NER-nek, vagy a játékosainak fizet-e többet

2023. szeptember 1., péntek 11:31

123 milliárd forint értékben, összesen 1012 szerződést kötött négy év alatt a Szerencsejáték Zrt., ennek 56 százaléka kormányközeli cégeknél kötött ki. A G7 szerint ez azt jelenti, hogy az állami vállalat ebben a periódusban jobban fizetett ezeknek a társaságoknak, mint a játékosoknak a lottóötös. A Szerencsejáték Zrt. az Index érdeklődésére öntött tiszta vizet a pohárba.

A G7 cikke megjegyzi, hogy a vizsgált időszakban a 22 darab lottóötösre összesen 33,4 milliárd forintot fizettek ki. Az ötös lottó minden nyertese pedig 84,5 milliárd forinttal lett gazdagabb, így ez is alig több, mint az állami cégeknek kiosztott 73 milliárdos megbízástömeg, jegyezték meg.

A Szerencsejáték Zrt. szerint erősen félrevezető csupán egy terméket kiragadni az összehasonlításhoz. Az csak akkor tényszerű, ha az összes éves kifizetett nyereményt teszi a szerződéses kifizetések mellé – jelezték.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ebben az összehasonlításban a nemzeti lottótársaság évente a többszörösét fizeti ki nyereményként a játékosainak, mint amekkora összegben a működési költségeit fedezi.

„A cikk által említett elmúlt 4 évben a 123 milliárd forintos szerződések mellett közel 2 ezer (pontosabban 1 808) milliárd forint értékben fizetett a nemzeti lottótársaság nyereményeket a játékosainak, ez 16-szoros különbséget jelent” – hangsúlyozta a Szerencsejáték Zrt. sajtóosztálya.

Megjegyezték azt is, hogy a szerencsejátékokból származó bevételek társadalmilag fontos célokra való közvetlen juttatását törvényi keretek határozzák meg.

„A sporttörvény szerint a sorsolásos szerencsejátékok játékadójának 12 százaléka, a bukmékeri rendszerű fogadások játékadójának 50 százaléka, valamint a totalizatőri sportfogadás (Totó és Góltotó) játékadója a sport, elsősorban a labdarúgás támogatásában vesz részt. Az ötös lottó játékadó-összegének 90 százaléka a Nemzeti Kulturális Alapba kerül, a hatos lottó játékadó-összegének 80 százalékával pedig a Nemzeti Filmintézetet támogatjuk” – részletezték.

Rovatok