Index Vakbarát Hírportál

Tisztességtelen az MVM? Itt a válasz a súlyos vádakra

2023. szeptember 1., péntek 14:26

Tételesen cáfolta az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Tóth Bertalan szocialista politikus állításait, többek között arra is rávilágítva, hogy félrevezető a napi tőzsdei jegyzésekhez hasonlítani a végfogyasztói árat. Az ügy előzménye, hogy az MSZP frakcióvezetője a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. minden esetben a hatályos rendeleteknek megfelelően végzi tevékenységét – olvasható a vállalat hivatalos honlapján. A tájékoztatás előzménye, hogy Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a hét elején állította: 3,3 millió ügyfelet vezet félre az állami tulajdonban lévő MVM. A szocialista politikus egyúttal jelezte: érdemi fellépést vár a Gazdasági Versenyhivataltól, hogy tiltsa el az állami céget a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatától.

A mostani közleményben az MVM-nél kifejtették: céljuk az ügyfelek folyamatos tájékoztatása az energiaszolgáltatással kapcsolatban, a fogyasztók félrevezetése vagy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat távol áll tőlük.

Az energiabiztonság ára

A reakcióban részletezték: a villamosenergia- és földgázszámlákat a társaság az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvénynek, illetve a az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szóló 288/2022. (VIII. 5.) kormányrendeletnek megfelelően állítja ki. A tavaly nyári lakossági rezsivel kapcsolatos változásokról az MVM külön e célból létrehozott oldalán részletes tájékoztatást ad, itt érhetők el a számlaképmagyarázók is.

Fontos megjegyezni, hogy egy ország energiabiztonságát hosszú távú szerződésekkel lehet garantálni, ezért az MVM a lakossági ügyfelei részére leszerződött mennyiséget sem napi tőzsdei kereskedésre alapozza, hanem a szükséges földgázt már a felhasználást megelőzően jellemzően a teljes gázévre beszerzi, tárolja, majd szállítja, miközben az ügyfelek utólagosan, a felhasználást követően fizetnek csak.

- olvasható a vállalat honlapján.

Almát a körtével?

Elmagyarázták: félrevezető ezért a napi tőzsdei jegyzésekhez hasonlítani a végfogyasztói árat, hiszen egyrészt a tőzsdei árak esetében csak a molekula díja látható, amely nem tartalmaz rendszerhasználati díjat, amiben tárolói költségek, szállítóvezetéki és elosztóvezetéki díjak is vannak, valamint rugalmassági és finanszírozási költségek, ideértve az árfolyamkockázatot is.

Másrészt az árak a beszerzés logikájából következően jellemzően előre fixálódnak, így nem félrevezető az a gyakorlat, hogy a rezsiboxban szereplő megtakarítást egy, a korábbi magas árakon fedezett árhoz viszonyítjuk.

Hangsúlyozták: az MVM Csoport mindent elkövet, hogy szakértelmével biztosítsa Magyarország ellátásbiztonságát, és hogy folyamatosan biztosítsa az energiát a lakosság és a vállalkozások számára. Ezért a társaság a szakmai alapot nélkülöző támadásokat visszautasítja.

Rovatok