Index Vakbarát Hírportál

Nagyot fordult a forint, ilyen meredek lejtőn se látjuk mindennap

2023. szeptember 5., kedd 16:53

A hétfői erősödés után a kedd reggelt is lendületesen kezdte a magyar deviza. Az euró árfolyama 382,15 forintra csökkent hét órakor a hétfő kora esti 382,69 forintról. Ennek azonban nem örülhettek sokáig az forint erősödésében bízók, ugyanis már délelőtt lejtőre került, és egyelőre nem találja a féket. Délután már 387 forintnál is többet ért egy euró.

Ahogy legutóbbi összefoglalónkban írtuk, a forint pénteken gyengült a Moody's hitelminősítő felülvizsgálata előtt. Ennek hátterében az állhatott, hogy a befektetők leminősítéssel számoltak, ami azonban nem történt meg. Mivel a pénteki leminősítéssel kapcsolatos félelmek kiárazódnak, hétfőn a várakozásoknak megfelelően meg is kezdte erősödését a magyar fizetőeszköz.

A magyar deviza lendülete kedd reggel 7 óra magasságában még kitartott, akkor a kora esti 382,69-ről 382,15 forintja erősödött. Még a reggeli órákban azonban hátraarcot vett a magyar fizetőeszköz, és délután 16 óra 30 perc magasságában pedig már a 388-as szintet közelíti az euróval szemben. 

Lehet ez még rosszabb is

Szakértők szerint  a forint mai gyengülésében közrejátszhatott, hogy a kormány hétfőn igencsak megemelte az éves finanszírozási igényt, kedden pedig új devizakötvény-kibocsátást indított. 

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője lapunkhoz eljuttatott elemzésében rávilágított, hogy ismét a 200 napos mozgóátlag fölé került az euró–forint jegyzése.

A 383,43-AS SZINT SZIGNIFIKÁNS ÁTTÖRÉSÉVEL JÖHET A 30 NAPOS MOZGÓÁTLAG ÁTLÉPÉSE IS, MAJD A 389-ES ELLENÁLLÁS ELÉRÉSE

– jelezte a szakértő. Utóbbi közelében található a felső Bollinger-szalag is.

A héten a KSH több statisztikai adatot is publikál, amelyek közül a szerdán megjelenő júliusi kiskereskedelmi, illetve a csütörtöki, szintén júliusra vonatkozó ipari adatközlésnek is lehet az árfolyamot befolyásoló hatása, mivel ezen két szektor teljesítménye indikációt jelent a gazdaság egészének állapotára vonatkozóan. Így a kedvező adatok erősíthetik, míg a kedvezőtlenek gyengíthetik a forint árfolyamát.

A LEGNAGYOBB FIGYELEM UGYANAKKOR A PÉNTEKI INFLÁCIÓS ADATRA IRÁNYUL

– közölte Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője. Majd emlékeztetett, hogy júliusban 17,6 százalékra mérséklődött az áremelkedés üteme, amely lassulás augusztusban is folytatódhatott.

(Borítókép: Index)

Rovatok