Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg pluszbevételre számíthat az állam a gyorshajtóktól

2023. szeptember 5., kedd 06:29

A Délmagyar számításai szerint több mint 2 milliárd forint folyhat még be az államkasszába az idén a gyorshajtók pénztárcájából. Ennek az egyik oka, hogy mintegy 25 százalékkal több bírságot kell fizetniük a gyorshajtóknak szeptember 1. óta.

Korábban az Index is beszámolt róla, hogy jelentősen nőnek a gyorshajtás büntetési tételei. Ezáltal mintegy 25 százalékkal több bírságot kell fizetniük a gyorshajtóknak szeptember 1. óta.

Ennek értelmében amennyiben a megengedett legnagyobb sebesség 50 kilométer/óra, akkor 15 kilométer/órás átlépés esetén 39 ezer forint a bírság összege, ha viszont 75 kilométer/órával lépjük át a határt, tehát 125 kilométer/órával hajtunk, akkor már az előbbi tízszeresét, vagyis

390 ezer FORINT BÍRSÁGOT KAPUNK.

Ezzel kapcsolatban kereste a rendőrséget a Délmagyar, hogy kiderüljön, Csongrád-Csanád vármegyében melyek azok a kritikus pontok, ahol a legtöbb gyorshajtót regisztrálták, az elmúlt egy évben milyen rekordok születtek településen belül, kívül és autópályán, hogy havonta és az elmúlt egy évben hány gyorshajtót fogtak, illetve hogy ők összesen mennyi bírságot fizettek.

Tizenöt nappal később meg is érkezett a válasz:

a vármegyében nincsenek kritikus helyszínek, folyamatosan elemzik és értékelik a közlekedési helyzetet, ami alapján meghatározzák a mérési pontokat.

Az ugyanakkor kiderült, hogy eddigi 2023-as ügyekben 11,7 milliárd forint bírságot szabott ki a rendőrség, ami másfél milliárd forinttal több, mint az egy évvel korábbi összeg.

Ha figyelembe vesszük, hogy innentől mintegy 25 százalékkal többet fizetnek majd az autósok, az csaknem 2 milliárd forint pluszbevételt hozhat az év hátralévő részében még akkor is, ha a tavalyi év azonos időszakához képest nem lesz több gyorshajtó – írja a lap.

Rovatok