Index Vakbarát Hírportál

Újabb lépést tett a kormány az államadósság finanszírozására

2023. szeptember 5., kedd 21:36

Kiemelkedő, háromszoros kereslet mellett összesen 1,75 milliárd euró értékben bocsátott ki 10 éves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – közölte a Pénzügyminisztérium. A sikeres kötvénykibocsátás azt mutatja, hogy a befektetők a háborús válság ellenére is bíznak a magyar gazdaságban.

A közlemény szerint a tranzakció több szempontból is kedvező Magyarország számára:

A kötvénykibocsátással a devizaadósság aránya továbbra is a teljes adósságon belül kijelölt 30 százalékos referenciatartomány alatt marad – amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalékos szintnél – jegyzi meg a minisztérium közleménye. Hozzáteszik, hogy legutóbb idén januárban bocsátott ki devizakötvényt az ÁKK, 4,25 milliárd dollár értékben háromszoros befektetői érdeklődés mellett.

„Az államadósság csökkentését folytatni kell”

A magyar kormány adósságkezelői céljai változatlanok, az államadósság csökkentését folytatni kell, miközben az adósság finanszírozásában a belföldi forrásokra kell helyezni a hangsúlyt. „Az elmúlt évek adósságkezelésének köszönhetően a családok arányát 3 százalékról 20 százalék fölé emeltük az adósságfinanszírozásban, valamint az államadósság kamatkiadásainak közel 80 százalékát hazai lakossági és intézményi befektetők felé fizeti az állam” – fogalmaznak a közleményben.

Kiemelik:

a hazai megtakarítások hozzájárulnak az infláció letöréséhez, és biztos alapot teremtenek a jövőbeli gazdasági növekedésnek.

A Pénzügyminisztérium szerint a mostani tranzakció sikere azt jelzi, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban. Ezt a bizalmat a hitelminősítők is igazolták: a múlt héten megerősítette a magyar államadósság besorolását és kilátását a Moody's

A nemzetközi hitelminősítő továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, várakozása szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Rovatok