Index Vakbarát Hírportál

Ismét az állam lehet a Budapest Airport többségi tulajdonosa

2023. szeptember 6., szerda 16:22

Megindultak a tárgyalások a jelenlegi többségi tulajdonos és a magyar állam között a stratégiai jelentőségű hazai repülőtér visszaszerzése érdekében. Ehhez már korábban is keresték a „barátságos” társbefektetőt.

Hivatalos vételi ajánlatot tett a magyar kormány a Budapest Airport megvásárlására – közölte szerdán a társaság részvényeinek többségét birtokló AviAlliance. A Reuters híradása megjegyzi, hogy a 2010 óta regnáló Orbán-kormány már megerősítette a magyar tulajdont az energetikában, a bankszektorban, a távközlésben és a médiában, ezek mellett pedig már évek óta tervezte a repülőtér megvásárlását.

A részletek még nem ismertek, de a Bloomberg úgy tudja, a vevő egy állami irányítás alatt álló befektetési társaság, a többségi tulajdonrész pedig nagyjából 4 milliárd euró értékre becsülhető.

A kormány 2021-ben egyszer már nem kötelező erejű ajánlatot tett be a repülőtér megvásárlására, ám akkor a kontraktus a magas infláció és a kedvezőtlen globális pénzpiaci helyzet miatt megszakadt. 

Megerősíthetjük, hogy a magyar kormány új hivatalos ajánlatot tett a Budapest Airport Zrt. megvásárlására

– közölte a repülőtér 55,44 százalékos részesedésével rendelkező AviAlliance a Reuters megkeresésére válaszolva. A kormány az akvizícióról szóló hivatalos tárgyalások megkezdésének hírét megerősítette, de részleteket nem árult el.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter még júniusban azt mondta, Magyarország „barátságos” társbefektetőt keres a Budapest Airport megvásárlásához, ennek érdekében Budapest több repülőtér-üzemeltetővel is tárgyalt Katarban.

A körvonalazódó ügylet apropóján Gyurcsány Ferenc így üzent Orbán Viktornak.

Rovatok