Index Vakbarát Hírportál

Magyarország kiemelten támogatja a fenntartható agrárelemzési rendszereket

2023. szeptember 7., csütörtök 13:32

Nagy István agrárminiszter csütörtökön kijelentette, hazánk kiemelt szerepet szán a rövidebb ellátási láncoknak, a helyi termékek népszerűsítésének, a digitalizációnak és a tudatosság növelését célzó kampányoknak.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárcavezető kifejtette, a fogyasztói döntések meghatározó mértékben befolyásolják az élelmiszerlánc szereplőinek stratégiáit, így a fogyasztói magatartás alakítása több szempontból is hozzájárul az agrárélelmezési rendszerek fenntarthatóságához.

Magyarországon az egyik kiemelt szemléletformáló program a „Maradék nélkül”, melynek oktatási anyagait már általános iskolában megkapja a fiatal generáció, hiszen fontos a tudatos fogyasztásra és vásárlásra való tanítás minél korábbi megkezdése – tette hozzá. A miniszter szerint

jó úton haladunk, hazánkban a megvásárolt élelmiszereknek mindössze 10 százaléka kerül a szemetesbe, míg globálisan az élelmiszerek átlagosan 30 százalékát pazarolják el.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány támogatja az agrárdigitalizációt a stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében, mivel több adatra, jobb minőségű információra építve helyesebb gazdálkodási döntéseket lehet hozni.

Emellett csökkentjük a termelés kockázatait és a mezőgazdaság ökológiai lábnyomát, nő a hatékonyság, a versenyképesség és a jövedelemszint

– fűzte hozzá.

A tárcavezető kiemelte: „Szakpolitikai ösztönzők révén támogatjuk a kistermelőket a vidéki területeken történő megélhetés javítása érdekében. Az agrártársadalom elöregedésének problémájára pedig a családi gazdaságok jogi szabályozása révén is keressük a megoldást.”

A céljaink eléréséhez erősebb együttműködésre, nagyobb elkötelezettségre és közös erőfeszítésre van szükség, melyekhez megfelelő platformot biztosíthatnak az olyan eszmecserék, mint a szamarkandi Nemzetközi Élelmezésbiztonsági Konferencia

– hangsúlyozta a miniszter.

Rovatok