Index Vakbarát Hírportál

Akadálymentesített bankkártyáról döntött az egyik legnagyobb magyar bank

2023. szeptember 13., szerda 10:35

Az MBH Bank idén augusztustól – a magyar pénzügyi piacon elsőként – bevezette a Mastercard vak és gyengén látó emberek számára fejlesztett Touch Card funkcióval rendelkező, akadálymentesített bankkártyát. Bizonyos kártyatípusok esetén az érintettek december 31-ig díjmentesen kérhetik meglévő kártyájuk cseréjét Touch Card megoldással ellátott kártyára – tájékoztatott erről a pénzintézet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint több mint 82 ezer látássérült személy él Magyarországon, a Touch Card azonban nemcsak az ő életüket teheti könnyebbé, hanem az idős emberekét is.

A bankkártyák kialakítása az elmúlt években a lapos felületű kártyák irányába fejlődött a dombornyomás helyett. A bank tájékoztatásában úgy fogalmazott:

míg ez a modern irányvonal biztonságosabbá teszi a kártyahasználatot a számlatulajdonosok és a bankok számára, megnehezíti a súlyosan látássérült embereknek a hitel-, betéti vagy prepaid kártyáik megkülönböztetését. Ezért az MBH Bank a pénzügyi szolgáltatók közül Magyarországon elsőként bevezette a Touch Card funkcióval rendelkező, akadálymentesített bankkártyákat.

A Touch Card betéti és hitelkártyák oldalán bevágások segítik a kártyák megkülönböztetését, valamint annak felismerését, hogyan kell azokat a kártyaolvasóba helyezni.

Az egyes kártyatípusok különböző bevágásokkal rendelkeznek, így érintéssel könnyen azonosíthatók. A hitelkártyán négyzet alakú, a betéti kártyán félkör, a prepaid kártyán pedig háromszög alakú a bevágás.

A kártya minden típusú terminálon működik

A különleges bankkártyák bevezetéséről Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az MBH Bank elkötelezett amellett, hogy a hazai pénzügyi piacokon a fenntartható gazdasági működés megteremtésének kulcsfontosságú szereplője legyen. Mindennapi működésünkben törekszünk a diszkriminációmentesség és az esélyegyenlőség megteremtésére. Emellett célunk, hogy ügyfeleink pénzügyeikkel kapcsolatos teendőit gördülékenyebbé tegyük, ezért nyitottak vagyunk minden olyan innovációra, amely ezt elősegíti.” A pénzintézet kiemelte azt is, hogy

a Touch Card bevezetésével egyrészt a vak és a gyengén látó ügyfeleknek, illetve az idősebb korosztálynak szeretnénk nagyobb biztonságérzetet, inkluzivitást és függetlenséget biztosítani. Másrészt minden bankkártyahasználó életét könnyebbé teszi ez a megoldás azzal, hogy segítségével egyszerűen meg lehet különböztetni egymástól az egyes bankkártyatípusokat.

A hazai pénzügyi piac meghatározó vállalataként az MBH Bank társadalmi felelősségvállalásának egyik alappillére azon társadalmi csoportok támogatása, felzárkóztatása, amelyeknek céljaik eléréséhez valamilyen akadályt kell leküzdeniük – tették hozzá közleményükben.

Továbbá kiemelt célkitűzésük, hogy ügyfeleik számára érthetővé és szerethetővé tegye a bankolást, hogy pénzügyeiket tudatosan és magabiztosan kezelhessék. A Touch Card mielőbbi bevezetése a magyar pénzügyi piacra is ezen törekvéseket szolgálja.

Idén augusztus 1-jétől új Mastercard Standard betéti kártya vagy GO! hitelkártya igénylése esetén az MBH Bank már Touch Card funkcióval rendelkező bankkártyát ad.

A hitelintézet célja, hogy azok, akiknek segítséget nyújt ez a megoldás, minél előbb hozzájuthassanak az akadálymentes kártyákhoz, ezért a lakossági ügyfelek december 31-ig bármely MBH-bankfiókban díjmentesen igényelhetik meglévő Mastercard Standard betéti vagy GO! hitelkártyájuk cseréjét. Ez az akadálymentes kártya minden típusú terminálon és ATM-en működik világszerte.

Rovatok