Index Vakbarát Hírportál

Több ezer munkahely van veszélyben a Volkswagennél

2023. szeptember 13., szerda 20:15

A német autógyártók válságának hatásai most érik el Németország legnagyobb villanyautógyárát a szászországi Zwickauban. A mintegy 11 ezer alkalmazott 2019-ig csak személyautókat fog ott gyártani. Közülük több mint 2000-nek van ideiglenes szerződése, amely most veszélybe került.

A terveket Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök hozta nyilvánosságra kedd este Riesában. A politikus arról beszélt, hogy a következő napokban, talán órákban „sajnálatos hírek érkeznek” Zwickauból. „Kollégák egész sora – legalábbis átmenetileg – már nem tud majd ott dolgozni” – tette hozzá.

A BILD megtudta, hogy Kretschmer rossz híreket kapott Wolfsburgból, ahol a vállalat vezetése és az általános üzemi tanács már napok óta tárgyal a szászországi elektromos autógyár jövőjéről. A német lap úgy értesült a tárgyaló felektől, hogy a határozott időre kiadott szerződések nem mindegyikét fogják meghosszabbítani. A létszámleépítés ezután szakaszosan történne, és

már októbertől több száz dolgozót érintene.

A tervezett leépítéseket hivatalosan csütörtökön 8.30-kor jelentik be a Zwickau Moselben található üzemben tartott kétnapos vállalati gyűlésen. Az üzemben már régóta jelentős zavargások vannak. Az IG Metall szakszervezet nemrég nyílt levelet írt a vállalat vezetőségének, amelyben válaszokat követeltek.

A BILD felkereste a gyárban dolgozókat, de közülük senki sem akart nyilatkozni. „Féltjük a jövőnket, holnap az üzemi gyűlés után többet fogunk tudni” – hangzott újra és újra ugyanaz a válasz.

A családomban tíz emberből öten a Volkswagennél dolgoznak. Mindannyian ideiglenes munkaszerződéssel. Féltjük az egzisztenciánkat

– mondta az egyik munkás.

Rovatok