Index Vakbarát Hírportál

Kijev üzent: Brüsszelnek magyarázatot kellene kérnie Budapesttől

2023. szeptember 15., péntek 13:34

Szijjártó Péter Hongkongban tett kijelentése miatt kéri az ukrán külügyminiszter szóvivője, hogy Brüsszel kérjen magyarázatot a magyar kormánytól. Oleh Nyikolenko ugyanis úgy véli, hogy a magyar külügyminiszter „dezinformációt terjeszt Oroszország érdekében”.

Két nappal ezelőtt Hongkongból jelentkezett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki elmondta, hogy „az Európai Unió ma elég rossz formában”, és az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásaival néz szembe. Érintette a bonyolult geopolitikai helyzetet is, leszögezve, hogy napjainkban a legfőbb feladat az ország fizikai és gazdasági biztonságának garantálása, ami nem egyszerű a nemzetközi nyomás közepette, de eddig sikerült.

„Nem túlzás azt mondani, hogy a harmadik világháború kitörésének kockázata soha nem volt akkora, mint most” – fogalmazott. Kitért a globális következményekre, az élelmiszer- és energiaellátás kihívásaira, az egekbe szökő árakra is.

Egész Európa és bizonyos mértékben az egész világ fizeti ennek a háborúnak az árát, miközben egyikünk sem felelős azért

mondta.

Úgy vélekedett, Ukrajna „saját magáért harcol hősiesen, nem értünk, és nem a nevünkben”, ezért Magyarország elutasítja azt a nézőpontot, amely szerint „mivel Ukrajna értünk is harcol, ezért erkölcsi kötelességünk” részt venni a konfliktusban.

Üzenet Kijevből

„Kiderült, hogy nem azért szenved az egész világ a háború következményeitől, mert Oroszország megtámadta Ukrajnát, hanem mert Európa globalizálta a konfliktust” – vonta le a következtetést Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Szijjártó Péter beszédéből.

Véleményünk szerint Brüsszelnek magyarázatot kellene kérnie Budapesttől, hogy a magyar miniszter miért terjeszt dezinformációt az Európai Unió ellen Oroszország érdekében. Hiszen nemcsak Ukrajnáról van szó, hanem arról is, hogy Magyarország megpróbálja aláásni az európai pozíciókat Ázsiában

– fogalmazott közösségi oldalán az ukrán diplomata.

Rovatok