Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő számok láttak napvilágot a napelemekről

2023. szeptember 15., péntek 15:41

A kormány elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket – tájékoztatott a Energiaügyi Minisztérium.

Az Energiaügyi Minisztérium pénteken Facebook-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy nyár végéig több napelemes kapacitás létesült Magyarországon idén, mint korábban bármelyik teljes évben. A MAVIR legfrissebb adatösszesítése szerint:

A posztjukban arra is kitérnek, hogy az 50 kilowatt alatti rendszerekből a korábban 2030-ra várt 200 ezres darabszámhoz képest már most több mint 231 ezer üzemel hazánkban. Az 50 kilowatt feletti fotovoltaikus létesítmények a villamosenergia-rendszer összes beépített teljesítményének közel 30 százalékát adják.

Az összes naperőművi kapacitás meghaladja az 5200 megawattot.

Az idei bővülés (1187 MW) több mint 100 megawattal múlja felül a tavalyi rekordévben tizenkét hónap alatt elért gyarapodást. „Az Energiaügyi Minisztérium elsősorban az atomenergia és a napenergia kettősére támaszkodva erősíti a hazai önellátási képességeket, Magyarország energiafüggetlenségét” – tették hozzá bejegyzésükben, amelyet úgy zárnak, hogy a korábban a következő évtized elejére megcélzott 6000 megawatt fotovoltaikus teljesítmény akár már jövőre termelésbe állhat hazánkban.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk: gyakorlatilag eldőlt, hogy a bruttó elszámolás keretében 5 forint/kilowattóráért veszi majd meg a napelemtermelőktől jövőre az MVM az áramot. Erről a részletes elemzésünket az alábbi linken érik el.

Rovatok