Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a megállapodás, Orbán Viktor a Telekom vezérigazgatójával tárgyalt

2023. szeptember 15., péntek 13:10

Közös nyilatkozatot írt alá Magyarország kormánya és a Magyar Telekom, melyben megerősítették, hogy folytatják hosszú távú együttműködésüket Magyarország digitális átalakítása érdekében – tájékoztatott erről a vállalat, illetve a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szeptember 15-én a Karmelita kolostorban fogadta Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját és Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját. A találkozón a felek nyilatkozatban erősítették meg, hogy Magyarország digitális átalakítása közös cél, melynek érdekében továbbra is együttműködésben dolgoznak – derült ki a Magyar Telekom közleményéből.

A közös megállapodás arra enged következtetni, hogy a német–magyar kapcsolatok nemcsak az autóiparban, hanem a telekommunikáció területén is változatlanul erősek, sőt fejlődnek.

Történtek konkrét vállalások

A nyilatkozat alapján a Magyar Telekom megerősíti, hogy szándéka a hosszú távon fenntartható vezetékes és mobil-infrastruktúra fejlesztésének és a ráépülő szolgáltatások elterjedésének előmozdítása, hozzájárulva az EU digitális évtized programjához, a 2030-as célkitűzések megvalósításához, összhangban a Nemzeti Digitalizációs Stratégiával. Ennek érdekében kulcsfontosságú az ország lakossága és vállalkozásai számára a gigabites hozzáférés biztosítása. A Magyar Telekom vállalja, hogy további 1 millió háztartást lefedő gigabitképes sávszélességet biztosító vezetékes hálózatot épít ki 4 év alatt, és ezzel 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon, illetve vállalkozás számára teszi elérhetővé a vezetékes gigabitképes hálózati infrastruktúrát.

Felgyorsítja az 5G lefedettség kiépítését, melynek eredményeként 2026-ra a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettséget közel 99 százalékra növeli.

Magyarország digitális átalakulása érdekében a kormány megerősítette szándékát arra vonatkozóan, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó-fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti. „Legfontosabb célunk, hogy a digitális világba való belépés lehetőségét megteremtsük Magyarország lakosai és a hazai gazdaság szereplői számára, melyet befektetésekkel, hálózatépítéssel és edukációval támogatunk. Ez a cél összhangban van a magyar kormány szándékával, ezen az úton haladunk tovább egy erős, hosszú távú partnerségben” – fogalmazott Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

Nagy Márton írta alá a kormány részéről

A lakosság és a vállalkozások digitális kompetenciáinak növelése; a vállalkozások versenyképességének elősegítése; a digitális megoldások integráltságának fokozása; a K+F és innovációs tevékenység erősítése; valamint az egyetemi együttműködések előmozdítása érdekében pénteken Magyarország kormánya és a Magyar Telekom Közös Nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyet a kormány részéről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a Magyar Telekom részéről Rékasi Tibor vezérigazgató írt alá – összegzi a tárca.

A Nyilatkozat aláírására Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatójának jelenlétében került sor a Karmelita kolostorban.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium emlékeztetett arra, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése, a digitalizáció és a technológiai előrelépés óriási fejlődési és gazdasági potenciált jelentenek a magyar gazdaságnak, amelyek hozzájárulhatnak a termelékenység növekedéséhez és az értékláncokban történő feljebb lépéshez. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint

ki kell használni a technológiai fejlődést, amely egyik eredményes és hatékony eszköze lehet annak a folyamatnak, amelynek köszönhetően a magyar gazdaság növekedése intenzívből extenzív szakaszába lép át, azaz a minőségi teljesítményre, a magas hozzáadott értékre helyezi a hangsúlyt, részben megoldva ezzel a közepes fejlettségű országok csapdahelyzetét is.

Majd azt hangsúlyozzák, a versenyképesség megőrzéséhez, az olyan új és innovatív megoldások, mint például az ipar 4.0, a mesterségesintelligencia-vezérelt okosmérők, a big data eszközök használatához azonban elengedhetetlen a megfelelő és megbízható infrastruktúra biztosítása. Jelenleg a közép-kelet-európai régión belül Magyarországon az egyik legfejlettebb az internetes, telekommunikációs hálózat, azonban a kedvező pozíció tartós megőrzéséhez, sőt javításához a digitális technológiák alkalmazásának ösztönzése, valamint további infrastrukturális fejlesztések végrehajtása szükséges. 

Nagy Márton azt is kiemelte, „a kormány kiemelt célja a magyar gazdaság termelékenységének és versenyképességének növelése, ezért alapvető fontosságúnak tartjuk támogatni azokat a beruházásokat, amelyek a magyar gazdaság fejlődését szolgálják”. A megállapodás szerint a célok előmozdítása érdekében az állam vállalja, hogy

 január 1- jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.

A Magyar Telekom az elektronikus hírközlési piac egyik legfőbb szereplője, amely közvetetten mintegy 10 ezer embernek ad munkát, az elmúlt 20 évben pedig közel 1800 milliárd forintos beruházással járult hozzá a hazai infrastruktúra fejlődéséhez.

(Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter [elöl j] és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója [elöl b] együttműködési nyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök [hátul j] és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója [hátul b] jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 15-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok