Index Vakbarát Hírportál

15 milliárd forint jött össze az 1 százalék adókból

2023. szeptember 16., szombat 06:08

A NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány) által a NAV adataiból készített elemzésből az derül ki, hogy összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civilszervezetek számára. A tavalyihoz képest kb. 26 százalékkal többen ajánlották fel adójuk 1 százalékát.

Az 1 százalékos felajánlás továbbra is a civilszervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1 százalékáról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civilszervezetekhez – olvasható a nonprofit.hu oldalán.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK) által a NAV adataiból készített elemzésből az derül ki, hogy összesen több mint 1,8 millió leadott érvényes nyilatkozat érkezett a civilszervezetek számára.

A tavalyihoz képest körülbelül 26 százalékkal többen ajánlották fel adójuk 1 százalékát.

Nagy meglepetést okozott a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány, akik idén gyűjtöttek először, és rögtön a 3. legnagyobb összeget érték el 191 millió forinttal. 

Mint kiderült, az első 20 szervezetnél a felajánlott összeg minden esetben nőni tudott 2022-höz képest.

Viszont olyan szervezetek is nagy összegeket kaptak, amelyekkel kapcsolatban komoly átláthatósági problémák merültek fel. 

A legfontosabb adatok: 

Rovatok