Index Vakbarát Hírportál

Románia olyan beruházásra készül, amely fordulópont a magyar gazdaság számára

2023. szeptember 17., vasárnap 16:48

Románia egy új, több milliárd euró értékű nagyfeszültségű kábel megépítésén dolgozik, amely nemcsak egész országuknak, de Magyarországnak is áramot szállítana. Azt remélik, hogy az új fejlesztéssel megkétszerezhetik a megújulóenergia-termelésüket, és regionális áramszolgáltatóvá válhatnak.

Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy 2030-ig 10 ezer megawattal bővítenék megújulóenergia-termelésüket, és azt reméli, hogy az ehhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány hat hónapon belül el tud készülni. A tanulmány meghatározza majd a kábel kapacitását, amely a becslések szerint több mint 3 milliárd euróba kerül, ami sokat jelentene az ország számára, mivel egyre növekvő hiánnyal küzd.

Számunkra ez a kábel első számú prioritást jelent, amelyet 2028–2029-re be kell fejezni. A nagyfeszültségű egyenáramú kábelprojekt egy további eszköz az elektromos hálózat számára, hogy fel tudja venni ezt a sok megújuló energiát, biztosítani tudja az egyensúlyt, és képes legyen exportálni a többi nyugat-európai országba

– idézi a Bloomberg Burduját.

A kábel kulcsfontosságú összeköttetést jelentene a nagyobb európai piaccal, lehetővé téve Románia számára, hogy napsütéses vagy szeles időben többletáramot exportáljon, és hiány esetén importáljon. Emellett segítene az áramot eljuttatni onnan, ahol azt megtermelik, az ország keresleti központjaiba. A megújuló energiaforrások jobb kihasználása kulcsfontosságú része annak az európai tervnek, hogy leszokjon a fosszilis tüzelőanyagokról és különösen az orosz gázról.

Az erről szóló megállapodást tavaly decemberben írták alá Bukarestben, amelyen jelent volt Orbán Viktor is. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy „a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezeték megépítésére készülünk”, ami egyedülálló beruházásnak számít világviszonylatban is. 

A kormányfő szintén kiemelte, hogy az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. „Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázására jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték” – fogalmazott a miniszterelnök.

Rovatok