Index Vakbarát Hírportál

Nem menő a mamahotel, minél előbb költöznének a fiatalok

2023. szeptember 18., hétfő 09:03

Növekedett a fiatalok arra irányuló szándéka, hogy minél előbb kirepüljenek a családi fészekből. A K&H ifjúsági index második negyedéves eredményei szerint jelenleg tízből hat fiatal lakik önálló háztartásban, és négyen élnek a szülőkkel úgy, hogy terveik között szerepel az önálló élet mielőbbi megkezdése.

A „mamahotelben” lakó 1929 évesek egyharmada minél előbb szeretne elköltözni otthonról. 64 százalékuk hosszabb távon tervezi ezt, és összesen 3 százalék szeretne a szülői házban maradni – derült ki a kutatásból.

Az eredmények szerint a 1929 évesek 60 százaléka már önálló háztartásban él, 40 százalékuk ugyanakkor még a szülőkkel lakik. Ez az eredmény megegyezik a korábbi két negyedévben mért alacsony értékkel. 2022 előtt jellemzően 45-50 százalék körüli volt a szülőknél lakó fiatalok aránya.

A szüleikkel élő fiatalok többsége – 64 százaléka – csak később szeretne kirepülni, míg 33 százalékuk a lehető leghamarabb elköltözne. Mindössze 3 százalék azoknak az aránya, akik olyan jól érzik magukat a szülőkkel, hogy egyáltalán nem szeretnének önálló háztartásba menni.

Utóbbihoz hasonlóan alacsony arányra a felmérés évtizedes történetében még nem volt példa. Az elmúlt 5 évben átlagosan 10-15 százalékos volt, míg az azt megelőző években volt, hogy a 20 százalékot is meghaladta a szülői házban maradók aránya

– olvasható a K&H közleményében.

A lehető leggyorsabb költözést tervezők 31 százaléka saját lakás vásárlásával oldaná meg az önálló életét, 34 százalékuk pedig albérletbe költözne. A többiek többnyire családtaghoz vagy partnerükhöz költöznének.

Rovatok