Index Vakbarát Hírportál

IDEA: Az országgyűlési választások óta nem mértek ilyen alacsony támogatottságot a Fidesznek

2023. szeptember 18., hétfő 10:32

A teljes népességben az augusztusi méréshez hasonlóan továbbra is alacsonyabb a kormányzó párt támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban, továbbá a biztos szavazó pártot választók körében bár kifejezetten enyhén, de további csökkenést mutat. Egyetlen területen érzékelhető nagyobb mozgás a pártpreferenciákat tekintve: az ismeretlen preferenciájúak aránya 3 százalékponttal csökkent az előző méréshez képest – fogalmazott az IDEA Intézet 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív kutatásának eredményéről.

Az elemzés szerint a nyár végén – megegyezően az előző, augusztus eleji méréssel – a felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz–KDNP-re. A teljes választókorú népesség körében nem történt változás, míg a biztos szavazó pártválasztók 45 százaléka támogatná most vasárnap a Fidesz–KDNP-t.

A tavalyi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig nagyjából hét százalékpontot veszített.

A párt népszerűségének visszaesése elsősorban 2022 nyarán következett be, majd az idei év elejétől egészen nyár végéig nagyjából a teljes népességben 30, míg a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékos szint körül stabilizálódott. A 2023-as nyári időszakban erről a szintről csökkent a Fidesz választottsága 27 és 45 százalékra. Ezzel együtt:

ha szeptemberben parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz–KDNP győzelmét továbbra sem veszélyezteti a töredezett ellenzék.

Az IDEA Intézet szerint a második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. Ezenkívül a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépi még át az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Azt is kiemelik, hogy az ellenzéki pártok esetében a változások mindkét választói csoportban elhanyagolható, 1-1 százalékpontos mértékűek. Egyetlen olyan ellenzéki párt sincs tehát, amely a nyáron hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló alig-alig csökkent, és különösen nem is koncentrálódott – olvasható a felmérésben.

Rovatok